eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Veszélyes ivóvíz – így csökkenthető a kockázat

Nyitott Laboratórium címmel indít projektet az Országos Közegészségügyi Intézet. A szervezet Vízhigiénés Osztály osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: egyperces kifolyatással akár mi magunk is csökkenthetjük a gyermekekre és várandósokra veszélyes ólom mennyiségét a csapvízben.

A csapvíz iható Magyarországon, ám a régi épületekben a csövekből még kioldódhat ólom, amely ártalmas lehet. A kisgyermekek és a magzatok mentális fejlődésére kedvezőtlen hatással lehet a víz ólomtartalma, az Országos Közegészségügyi Intézet ezért tartja szükségesnek, hogy foglalkozzon a kérdéssel – mondta Vargha Márta, az intézet Vízhigiénés Osztály osztályvezetője.

A Nyitott Laboratórium című projekt elsődleges célja, hogy felhívják a problémára a figyelmet, és segítsék azonosítani, hogy hol okoz gondot az ólom.

A program keretében a kockázatnak kitett emberek, vagyis régi épületben élők, kisgyermekek, várandósok és gyermeket tervezők,

ingyenesen bevizsgáltathatják ivóvizük ólomtartalmát

– emelte ki az osztályvezető.

Évente ezer vizsgálatot lehet ingyenesen elvégeztetni. A laboratóriumban és a legtöbb megyei kormányhivatalban lehet jelentkezni edényzetért, majd a levett mintákat beküldhetik vagy bevihetik személyesen az Országos Közegészségügyi Intézetbe, ahol bevizsgálják azokat. A szakemberek az eredmény mellé tanácsadást is nyújtanak, vagyis megmondják, hogy jelent-e problémát az ólom és azt is, hogyan lehet csökkenteni a szintet – fejtette ki Vargha Márta.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az ólom olyan kockázat, amit mi is tudunk csökkenteni. A szennyezés ugyanis nem a szolgáltatott vízben van, hanem az épületek belső hálózatában van. Erre a csövek cseréje lehet megoldás, de azzal is lehet segíteni, ha kifolyatjuk a vizet fogyasztás előtt, különösen reggel.

Az egyperces kifolyatással már határérték alá kerülhet az ólom szintje.

Fontos, hogy ivásra és ételkészítésre csak hideg vizet használjunk, mert a melegnek sokkal nagyobb az oldóképessége, se a leves felöntésére, se kávé, tea készítésére ne használjuk azt – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×