eur:
394.23
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Fidesz központi kampányzáró rendezvényének kezdésére várakozók Székesfehérváron, a Városház téren az Országalmánál 2018. április 6-án. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök mond beszédet.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Stabilan vezet a Fidesz, nőtt a bizonytalanok aránya

Az összes ellenzéki párt gyengült a Századvég júliusi felmérése szerint.

A Fidesz-KDNP stabilan őrzi vezető szerepét a pártok támogatottsági rangsorában, az ellenzéki pártok gyengültek, a bizonytalanok aránya ezzel párhuzamosan nőtt - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány júliusi közvélemény-kutatása alapján Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője.

A Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 36 százaléka szavazna, az MSZP-Párbeszéd 9, a Jobbik 8 százalékon áll, a választók 4-4 százaléka szavazna az LMP-re és a DK-ra, más pártokat pedig 6 százalékuk választana.

A bizonytalanok aránya 33 százalékra nőtt.

Hasonló képet mutat a biztos szavazó pártválasztók bázisa. Itt a Fidesz-KDNP 53 százalékos támogatottsággal vezet, az MSZP-Párbeszédet 14 százalék, a Jobbikot 13 százalék választaná egy most vasárnap tartott voksoláson. Az LMP és a DK támogatottsága 6-6 százalék, más pártokra a választók 8 százaléka szavazna.

A bizonytalan réteg bővülése mögött a Századvég elemzése szerint ellenzéki mozgások állnak, hiszen a kormánypártok támogatottsága nem változott a választások óta.

A tendencia vélhetően az ellenzéki szavazók csalódottságát mutatja, ezek a pártok kevéssé találják meg a hangot a szavazóikkal.

A megosztottságot fokozza, hogy új szereplő jelent meg a politikai piacon: a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalom. Lánczi Tamás erről elmondta, hogy a választások után szignifikánsan csökkent a Jobbik szavazótábora. Ehhez hozzájött a közelmúltban bekövetkezett pártszakadás.

A kutatás eredményei szerint

a Jobbikból kivált új formációra jelenleg a jobbikosok negyede voksolna.

Egyharmad semmiképpen sem szavazna át Toroczkaiékra, ők a Jobbik szavazótáborának a kemény magját alkotják, elkötelezettek, és van egy köztes zóna, amelynek tagjai vagy nem hallottak még az új párt létezéséről vagy nem alakította még ki a véleményét róla.

A Századvég 2018. július 2. és 6. között végezte telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×