eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Éger István: már a betegellátás minőségét veszélyezteti a hálapénz

A betegellátás minőségének veszélyeztetése miatt sürgősen meg kellene szüntetni a hálapénzt, ám a kivezetéséhez szükséges béremelésnek nyoma sincs a 2019-es költségvetésben, ezért sürgős tárgyalásokra volna szükség - mondta Éger István, a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A fiatal szakorvosok képzése, a szakorvossá válás folyamata csorbát szenved a paraszolvencia torzító hatása miatt. Ez a jövő orvosgenerációjának minőségi munkáját és így a betegellátás minőségét veszélyezteti - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A hálapénz nem garancia a biztonságos ellátásra

A közvélekedés általában az, hogy a hálapénz adása biztosíték arra, hogy jobb ellátást kapunk azoknál, mint akik nem adnak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy "ez egy téves paradigma. Számtalan olyan példa van, amikor nem fordult elő paraszolvencia és lényegesen jobb ellátást kapott az adott páciens, mint egy másik helyen az, aki tolta a borítékot".

Éger István szerint a hálapénz adása állandó egyenlőtlenséget is teremt. Ennek az ügynek a kivezetése egy össztársadalmi kampányt és egy politikai döntést igényel, ahol a hálapénzt adókat ugyanúgy meg kell szorítani, mint az azt elfogadókat.

Éger István egyetlen döntéssel szüntetné meg

A hálapénzt egy cezúrával, egy vágással kellene megszüntetni, és onnantól kezdve szankcionálni kellene az adót és kapót egyaránt ahhoz, hogy valóban ez érdemben kivezethető legyen. Ez az egyetlen érdemi módszer - ismertette személyes véleményét Éger István.

A kamara álláspontjában is szerepel a hálapénz megszüntetése is, beleírták abba a hat pontba, amit a területi szervezetek tanácsa megfogalmazott idén májusban. "A paraszolvencia mielőbb, egyszer s mindenkorra kivezethető és szankcionálható legyen" írták, amihez megfelelő béremelést igényel a kamara.

A béremelés mértékéhez az orvosi kamarai életpálya tervszámai az irányadók, ezek a honlapon bárki számára ingyenesen elérhetők. Az elmúlt két év során a szakorvosi karban átlagosan 70%-os béremelés történt. Éger István szerint még ugyanennyi emelés lenne szükséges ahhoz, hogy a tárgyalások érdemben megkezdődhessenek.

A 2019-es költségvetésben viszont ennek nyoma sincs, és ezt 2020-ra elodázni nagyon veszélyes lenne, ezért egy nagyon intenzív és gyorsan elinduló tárgyalássorozatra lenne szükség - tette hozzá.

A teljes beszélgetést meghallgathatják szerda este hat órától az Inforádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×