INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

magyar orvosi kamara

éger istván

hálapénz

egészségügy

belföld

Éger István: már a betegellátás minőségét veszélyezteti a hálapénz

Éger István: már a betegellátás minőségét veszélyezteti a hálapénz

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

A betegellátás minőségének veszélyeztetése miatt sürgősen meg kellene szüntetni a hálapénzt, ám a kivezetéséhez szükséges béremelésnek nyoma sincs a 2019-es költségvetésben, ezért sürgős tárgyalásokra volna szükség - mondta Éger István, a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A fiatal szakorvosok képzése, a szakorvossá válás folyamata csorbát szenved a paraszolvencia torzító hatása miatt. Ez a jövő orvosgenerációjának minőségi munkáját és így a betegellátás minőségét veszélyezteti - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A hálapénz nem garancia a biztonságos ellátásra

A közvélekedés általában az, hogy a hálapénz adása biztosíték arra, hogy jobb ellátást kapunk azoknál, mint akik nem adnak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy "ez egy téves paradigma. Számtalan olyan példa van, amikor nem fordult elő paraszolvencia és lényegesen jobb ellátást kapott az adott páciens, mint egy másik helyen az, aki tolta a borítékot".

Éger István szerint a hálapénz adása állandó egyenlőtlenséget is teremt. Ennek az ügynek a kivezetése egy össztársadalmi kampányt és egy politikai döntést igényel, ahol a hálapénzt adókat ugyanúgy meg kell szorítani, mint az azt elfogadókat.

Éger István egyetlen döntéssel szüntetné meg

A hálapénzt egy cezúrával, egy vágással kellene megszüntetni, és onnantól kezdve szankcionálni kellene az adót és kapót egyaránt ahhoz, hogy valóban ez érdemben kivezethető legyen. Ez az egyetlen érdemi módszer - ismertette személyes véleményét Éger István.

A kamara álláspontjában is szerepel a hálapénz megszüntetése is, beleírták abba a hat pontba, amit a területi szervezetek tanácsa megfogalmazott idén májusban. "A paraszolvencia mielőbb, egyszer s mindenkorra kivezethető és szankcionálható legyen" írták, amihez megfelelő béremelést igényel a kamara.

A béremelés mértékéhez az orvosi kamarai életpálya tervszámai az irányadók, ezek a honlapon bárki számára ingyenesen elérhetők. Az elmúlt két év során a szakorvosi karban átlagosan 70%-os béremelés történt. Éger István szerint még ugyanennyi emelés lenne szükséges ahhoz, hogy a tárgyalások érdemben megkezdődhessenek.

A 2019-es költségvetésben viszont ennek nyoma sincs, és ezt 2020-ra elodázni nagyon veszélyes lenne, ezért egy nagyon intenzív és gyorsan elinduló tárgyalássorozatra lenne szükség - tette hozzá.

A teljes beszélgetést meghallgathatják szerda este hat órától az Inforádió Aréna című műsorában.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018