eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
Döbbenetes adatok az orvoshiányról

Döbbenetes adatok az orvoshiányról

Továbbra is jelentős az orvoshiány Magyarországon. Míg a KSH nyilvántartásában több mint 65 ezer orvos szerepelt 2016-ban, kevesebb mint 60 százalékuk dolgozott ténylegesen szakmájában. Az orvosi kamara vezetője szerint azonban nem pontos a nyilvántartás, ennél jóval komolyabb orvoshiánnyal kell számolni.

A Magyar Nemzet írta meg a Központi Statisztikai Hivatal információira hivatkozva, hogy míg 2016-ban 65.320 orvos szerepelt az országos nyilvántartásban, közülük csupán 37.598-an végeztek orvosi tevékenységet, sokan ugyanis nyugdíjasok, szülési szabadságra mentek, vagy az itthoni állapotok miatt inkább külföldre. A betegeket az állami intézményekben ellátó szakemberek egy részét ráadásul valószínűleg több intézményben vagy osztályon is foglalkoztatják.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke döbbenetének adott hangot a cikkre reagálva, mert úgy látta, hogy nemcsak az orvosok hiánya jelent problémát az országban, hanem a nyilvántartás pontatlansága is.

"Hiszen Magyarországon nem, hogy 65 ezer orvos, de 45 ezer orvos sincs aktív működőként, hiszen a Magyar Orvosi Kamara tagsága – márpedig ez kötelező a gyógyításhoz – az összes nyugdíjassal és tagként megjelenő nem-orvossal együtt sem haladja meg a 48 ezret. Tudomásom szerint az érvényes működési nyilvántartással is bírók száma alig 30 ezer, márpedig csak ők gyógyíthatnak. Innentől kezdve a nyilvántartások iránti kétségemet szeretném kifejezni, mert egyszerűen számomra ezek az adatok nem férnek össze".

Az InfoRádió megkeresésére Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy az alapellátásban is nagy a probléma.

"Azért az elmúlt években megindult egy kicsit az alapellátás jövedelmezősége, tehát most már nem annyira rossz a helyzet, mint mondjuk 5-6-8 évvel ezelőtt, ez igaz. Ám még mindig nincs meg az alapellátásban a hosszú távú egzisztenciális biztonság, illetve - amit én sokszor elmondok - a szakmai helyzeten is változtatni kellene. És mi lesz, ha nem változik a helyzet? Az, hogy az országban  egyre nagyobb helyeken fog megszűnni a házi gyerekorvosi ellátás".

Az orvosok mellett szakdolgozókból is egyre nagyobb a hiány az ágazatban, ám Póta György úgy látta, hogy a bérszínvonal emelésével, illetve a szakmai kihívások növelésével megfordítható volna az évek óta tartó elvándorlási tendencia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×