eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke beszédet mond a Megtorlás fogaskerekei címmel, Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének 60. évfordulóján rendezett konferencián a Kúria épületében 2018. június 15-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Feltették az internetre az 1956 utáni megtorló perek adatbázisát

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága hozta létre az adatbázist, hogy összességében lehessen látni a megtorlás rendszerét.

Nem volt könnyű összegyűjteni az 1956 utáni, kivégzéssel végződő perek iratanyagát. Száztízezer oldalt néztek át az adatbázis készítői - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a dokumentációt összeállító Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

Földváryné Kiss Réka elmondta, hogy a Megtorlás fogaskerekei elnevezésű konferencián bemutatott adatbázis elkészítéséhez a kutatók átnézték egyebek között a nemzeti levéltár, legalább 5-6 megyei levéltár, az állambiztonsági, a fővárosi valamint a hadtörténeti levéltár dokumentációját. Van olyan per, amelyiknek az iratanyagát a 60-as, 80-as években leselejtezték és csak a másodpéldányokat találták meg.

Az adatbázisban nem csak a perek iratanyagáról van szó, hanem megpróbálták az életutakat is nyomon követni, hogy átlátható legyen egyben a megtorlás teljes rendszere.

Földváryné Kiss Réka szerint ez azért is nagyon fontos, mert néhány ismertebb bíró és ügyész neve forgott csak a köztudatban, de arról, hogy kik voltak a kihallgatók, a vizsgálótisztek, illetve arról, milyen körülmények között születettek a vallomások, amelyekből azután összeállt a vádirat, alig tudunk valamit. Több száz emberről van szó, akiknek sem a neve, sem a tevékenysége nem volt ismert, és most bekerülhetett az adatbázisba.

Az adatbázis céljáról szólva Földváryné Kiss Réka az egyfajta információs kárpótlás, a morális igazságtétel mellett annak az üzenetnek a fontosságát hangsúlyozta, hogy

semmilyen bűn, semmilyen tett nem maradhat megnevezetlenül.

A büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségéről, hiszen a Nemzeti Emlékezet Bizottságának van ilyen jogosítványa, a testület elnöke az Arénában azt mondta, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. 1956 után rendkívül erkölcstelen jogszabályokat hoztak, de más kérdés az, hogy az adott ügyvéd, vagy bíró a korabeli jogszabályok szerint járt-e el, mert akkor azzal tud védekezni, vagy a korabeli jogszabályokat is áthágta - mondta Földváryné Kiss Réka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×