eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nagy Imre miniszterelnök sírja, amelyre virágot helyezett Áder János köztársasági elnök a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek

Áder János Nagy Imre sírjára vitt virágot, az Országgyűlés alelnöke a Nagy Imre szobornál koszorúzott.

Áder János köztársasági elnök virágot helyezett el Nagy Imre valamint a forradalom névtelen áldozatainak sírjánál a 301-es parcellában, főhajtással tisztelgett a forradalom erdélyi mártírjai előtt a 298-as parcellában, továbbá megkoszorúzta a 300-as parcellában lévő emlékhelyet a miniszterelnök 60 évvel ezelőtti kivégzésére emlékezve.

Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc törvényes miniszterelnökét és mártírtársait - Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét - 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.

Jovánovics György szobrászművész Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájában álló alkotásának alapkövét 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésének napján tették le, az emlékművet három év múlva avatták fel. Az úgynevezett nyitott sír közepén egy 1956 milliméter magas fekete hasáb áll. A 301-es parcellában az 1956 utáni megtorlás budapesti áldozatai nyugszanak.

Koszorúzást tartottak a mártír miniszterelnök szobránál is a Nagy Imre téren.

Budapest, 2018. június 16.
Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes megkoszorúzza Nagy Imre szobrát a vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2018. június 16. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes megkoszorúzza Nagy Imre szobrát a vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

"Nagy Imre szellemi örökösei"

Egyaránt Nagy Imre szellemi örökösének nevezte pártját Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miután szombaton, kivégzésének hatvanadik évfordulóján, megkoszorúzták az egykori miniszterelnök szobrát Budapest belvárosában.

Karácsony Gergely keserédes évfordulóról beszélt, mondván, az 1956 után eltiporni akart szellem 1989-ben feltámadt, mert "újra hittünk abban, hogy Magyarországon szabadság lesz, és újra köztársaságban élhetünk".

Budapest, 2018. június 16.
Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke virágot helyez el Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2018. június 16. Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke virágot helyez el Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Hozzátette: napjainkban "a zsarnokság újra és újra feléledő erőivel szemben újra meg kell védeni a köztársaságot és a szabadságot".

Szavai szerint a kormány arra készül, hogy Nagy Imrét kiretusálja a történelemkönyvekből, a Fidesz pedig elvitetné az országház tőszomszédságából a szobrát. Közölte, "akkor tulajdonképpen Nagy Imre szellemét is el akarják távolítani".

Elmondta, éppen

ő volt az egyetlen 20. századi politikus, akit minden magyar polgár a történelem jó oldalára sorol.

Így ha a cél az volna, hogy a történelem egybeforrassza a magyarokat, akkor Nagy Imre az egyik alkalmas személy volna erre - fejtette ki.

Hiller István az eseményen arról beszélt: a mai hatalom törekvése ellenkezik 1989 szellemiségével, "itt arról van szó, hogy Nagy Imrét akarják arrébb tenni a magyar történelemből".

Ha a politika hadat üzen a tudománynak, ideig-óráig uralkodhat rajta, de még soha, soha nem győzedelmeskedett felette - jelentette ki a szocialista párt politikus.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×