eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Hiperaktív a gyermeke? Lehet, hogy csak álmos!

A nyári szünetben is szükséges, hogy a kisgyermeket 10-12 órát aludjanak - hívta fel a figyelmet Torzsa Péter. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense hozzátette, ha a gyermek a nyári szünetben esetleg később kerül ágyba, akkor törekedni kell rá, hogy tovább is aludjon.

Az általános iskolásoknak 10-11 óra alvás, az óvodásoknak 11-13 óra alvás javasolt.

A rendszeresség betartása segíti a könnyebb elalvást

- mondta Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

Torzsa Péter szerint javasolt egy rendszert kiépíteni, hiszen ha felborul az alvás időpontja, az elalvás is sokkal nehezebb lesz.

"Érdemes egy rituálét kialakítani - esti fürdés, meseolvasás -, ami után az alvás lehetőség szerint ugyanabban az időben történjen" - hangsúlyozta a docens.

Ma kezdődik az utolsó tanítási hét az iskolákban. Torzsa Péter felhívta a figyelmet, hogy a nyári szünetben is jó, ha megtartja a szülő a rendszerességet a gyermek altatásában.

"Nyáron jellemző, hogy a gyermekek később fekszenek, de az nagyon fontos, hogy mikor ébrednek. Annál a gyermeknél, aki 11-12-kor alszik el, és már reggel 5-kor fent van, szép lassan

kialakulhat kóros kialvatlanság, koncentrációs problémák léphetnek fel, ezen kívül sokkal feszültebb, ingerlékenyebb, sőt túl aktív is lehet"

- mondta Torzsa Péter. Hozzátette azt is, hogy sokszor összetévesztik ezt a jelenséget a hiperaktivitással, miközben csak krónikus alváshiánya van a gyermeknek.

Torzsa Péter szerint

nagyon fontos, hogyha később fekszik a gyermek, akkor később is keljen.

Torzsa Péter hozzátette: a legújabb kutatások szerint a kevés alvás, a fáradékonyság, ingerültség, vagy a hiperaktivitás mellett depresszióra és szorongásra is hajlamosíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×