eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Závecz Tibor: Sokan távolodtak el a politikától, de a Fidesz-szavazók lendületben maradtak

Nagyot csökkent az ellenzéki pártok támogatottsága, elsősorban a Jobbiké, amely áprilisi szavazóinak negyedét vesztette el - olvasható a Závecz Research intézet legutóbbi felmérésében.

A Fidesz továbbra is maga mögött tudhatja a választókorú népesség egyharmadát, akárcsak a múlt hónapban. A Jobbik támogatókat veszített: májusban 15 százalékon állt, most 13 százalék támogatja. Az MSZP-re a teljes népességen belül 6 százalék voksolna, a Párbeszédre 1 százalék – a múltkor együttesen 7 százalékuk volt. A DK tábora szokásos módon stabil, ezúttal is 4 százalékos. Az LMP-nek májusban 4, most 3 százaléknyi szavazót sikerült felsorakoztatnia. A Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot 1 százaléka támogatja.

Múlik a nagyfokú választási aktivitás, májusban 30 százaléknak nem volt pártpreferenciája, most már 36 százaléknak nevezhető párt-nélkülinek

- olvasható a Závecz Research intézet legutóbbi felmérésében.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 55 százalékot kapna.

A második helyen lévő Jobbiknak kevesebb, mint harmadennyi elkötelezett szavazója van – 17 százalékot kapnának. Az MSZP ebben az aktív szavazói körben 9, a DK 6 százalékos, míg az LMP 5 százalékra számíthatna. A bejutási küszöbérték alatt, de említésre érdemes tábora három pártnak van: a Kétfarkú Kutyapárt 3, a Momentum és Párbeszéd 2-2 százalékos - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának. Április és május között fennmaradt a magas szintű választói aktivitás, de

az elmúlt hónapban a szavazópolgárok 6 százaléka, nagyjából félmillió ember vonult passzivitásba vagy vált érdektelenné a pártok iránt.

Különösen a diplomások és a budapestiek fordultak el a politikától az elmúlt hetekben, közülük is az ellenzéki szavazók. Mivel szavazataik nem voltak elegendőek a Fidesz kétharmadának megakadályozásához, s más kutatásokból tudjuk, hogy ezt kudarcként élik meg, továbbá

az ellenzéki együttműködéssel is elégedetlenek voltak, időlegesen eltávolodtak e pártoktól.

Pártok támogatottsága

A távolságtartás a baloldali, liberális pártoknál inkább a kötődés lazulását jelenti (aktív szavazókból passzív támogatók lettek), a Jobbik esetében szavazóvesztést is.

A kormánypárt sikeres választási szereplésében kulcsszerepet betöltő alacsony iskolázottságúak és községekben élők viszont továbbra is kitartanak április 8-i szavazatuk mellett.

A Fidesz-tábor aktivitási szintje egyébként kiemelkedik a sorból, 78 százalékuk egy most vasárnapi választásra is elmenne.

Az ellenzéki pártok közül a DK-sok a legelszántabbak, 72 százalékuk mutat erőteljes részvételi hajlandóságot. Az MSZP hívei körében is maradt még lendület, 67 százalékuk elmenne voksolni. Hasonló aktivitási szintet regisztráltunk az LMP-seknél, 65 százalékuk szavazna. A Jobbik tábora kevésbé eltökélt, közülük 59 százalék jelezte, hogy most is ott lenne a választáson.

Bár még csak bő két hónap telt el a parlamenti választások óta, már történtek szavazói mozgások. Ezek közül

a legnagyobb mérvű a Jobbikot érinti, április 8-i szavazóinak egynegyede elbizonytalanodott.

Statisztikai bizonyossággal csak annyit állíthatunk, hogy a távozók többnyire vidéki városokban élnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×