eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezért kell a gyereknek mesét olvasni

Elkezdődött a visegrádi országokban a „Visegrad Reads to Kids” elnevezésű kampány, amelynek keretében arra buzdítják a szülőket, hogy minden nap olvassanak fel a gyerekeiknek. Az akció hazai szervezője Magyar Olvasástársaság, amely nyilvános felolvasásokat rendez a héten.

A kampány 4-től 10-ig tart, hiszen arra kérik a szülőket, hogy a 4-10 éves korosztálynak olvassanak fel ebben az időszakban minden nap – mondta az InfoRádióban a Magyar Olvasástársaság alelnöke. Nyilvános rendezvények is lesznek – tette hozzá Gombos Péter. A június 5-én, a budapesti Sárkányos Gyerekkönyvtárban rendezett központi esemény mellett négy vidéki várost is felkértek, hogy segítsenek mozgósítani. Így hétfőn Pécsett, kedden a fővárosban, szerdán Kecskeméten, csütörtökön Kaposváron, pénteken pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lesznek nagyobb események, villámcsődületek, kiállítások és felolvasások – árulta el a társaság elnöke.

„Terveink szerint bőven több mint ezer gyereket, akár több ezer gyereket tudunk ezen a héten elérni”

– tette hozzá.

Sok szülő azért nem mesél a gyerekének, mert ő maga sem olvas, vagy mert azt hiszi, hogy a képernyő helyettesíti a könyvet. Rosszul hiszi – üzeni a szakember. „Soha nem tud az előfordulni, ha a gyerek olvas vagy hall egy olvasott élményt, és akkor azt nem tudja feldolgozni, mert azt ő képzeli el, és olyannak képzeli el, hogy fel tudja dolgozni, hogy le tudja győzni az abban hallott rosszat. Ellenben a képernyőn mindig készen kap valamit, ami bizony akár problémát is okozhat, akár találkozik egy olyan negatív figurával, egy olyan helyzettel, amihez nincs meg az érettsége, hogy kezelje” – hangsúlyozta Gombos Péter.

„A képernyő soha nem tudja helyettesíteni a gyermek szocializációjában, lelki fejlődésében az olvasást”

– tette hozzá.

Gombos Péter szerint az internet, a folyamatos online jelenlét kényszere is sok embert leszoktat az olvasásról, vagy eleve megakadályozza, hogy könyvet vegyenek a kezébe. Egy tavaly őszi országos reprezentatív kutatás szerint a kütyükkel élők 58 százaléka soha nem vesz a olvas könyvet. „Aki folyamatosan online van, tíz-húsz percenként nézegeti a telefonját, hogy jött-e új üzenet, van-e valami új hír, a könyvet el is felejtik, mint kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget” – fogalmazott.

A visegrádi országok e hetei kampány egyébként arra is alkalmat teremt, hogy egymásnál népszerűsítsék a gyerekkönyveiket és írásos segítséget nyújtsanak a szülőknek a gyerek olvasóvá neveléséhez - mondta az InfoRádióban Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×