eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Robotsebész és helikopterleszálló is lesz a szuperkórházban

Több üzlet és szolgáltatás is segíti majd azt, hogy a betegek ne szakadjanak ki a hétköznapi környezetükből a Dél-budai Centrumkórházban - hangsúlyozta az Inforádiónak Bedros Róbert miniszterelnöki megbízott. Az intézmény 4,5-5 év múlva kezdhet el működni.

A legmodernebb eszközökkel szerelik fel a dél-budai "szuperkórházat", ahol minden igényt kielégítő, 21. századi közellátás folyik majd. Ilyen volumenű egészségügyi beruházás az elmúlt száz évben nemcsak Budapesten, de az egész országban sem volt. A dél-budai szuperkórház a főváros legjelentősebb kórházfejlesztésének, az Egészséges Budapest Programnak is a legnagyobb építkezése.

De milyen is egy szuperkórház? Bedros Róbert miniszterelnöki megbízott az InfoRádiónak elmondta: a szuperkórház elnevezést a közvélemény találta ki, és ugyan találó kifejezés, de mégsem fedi teljesen a valóságot.

21. századi műszerpark, ultramodern technika

Az orvosszakmai rész megfelel a legmodernebb elvárásoknak és a szakmai kihívásoknak, ahogy a gép- műszerpark, és technikai felszereltség is, de olyan szolgáltatások is lesznek a tömbkórházon belül, amelyek a betegek hétköznapjait segítik átvészelni, hogy az ott töltött idő kellemesebb legyen.

"Beszélhetünk postáról, étteremről, és egyéb más lehetőségekről is, amelyek a mindennapi élethez szorosan kapcsolódnak, vagy a betegek gyógyulását is segítik"

- fejtette ki Bedros Róbert. Hozzátette: az egészségcentrumban több MRI és CT készülék is lesz, tehát nem kell majd várakozni. Ezen kívül robotsebészeti műtők segítik majd a gyógyítást és a sürgősségi ellátást.

A robotsebészeti műtő pont olyan, amilyennek elképzeljük: az orvosok robotkarok segítségével végzik az emberi testen belül a műtéti beavatkozást egy monitor előtt ülve, ami óriási precizitást igényel.

A centrumkórház felépítése, kapacitása

A kórház két részből fog állni: egy felnőtt részből, ahol egyágyas kórtermekben helyezik el a betegeket, és egy 300 ágyas gyermekrészből, baba-mama centrummal, szülészettel egybekötve. Ezeknek a részlegeknek a felszereltsége is különálló lesz, külön lesznek gyermekellátáshoz szükséges műszerek, és a felnőtt ellátáshoz szükséges berendezések is.

Berdros Róbert elmondta, hogy az egészségcentrum egymillió kétszázezer lakos sürgősségi ellátását fogja végezni, és nem küldhet el betegeket.

"Mindenki a legmagasabb színvonalú ellátásban fog részesülni, nem lesz olyan, hogy nem fogjuk tudni ellátni a betegeket"

- mondta, hangsúlyozva, hogy a sürgősségi osztály megfelelő kialakításával és a betegellátás szervezésével nem fordulhat elő, hogy nem kapják meg a megfelelő ellátást az oda érkező betegek.

Helikopterleszálló

A miniszterelnöki megbízott szerint ez már egy modern kórház, teljesen más tervezéssel, teljesen más sürgősségi ellátással. Saját mentőállomással rendelkezik majd az intézmény, lesz helikopterleszálló a felnőtt- és a gyermekellátáshoz egyaránt, tehát még így sem fordulhat elő semmilyen fennakadás.

Humán erőforrás, munkakörülmények

Bedros Róbert elmondta, hogy az intézmény szakmai bázisát 70%-ban a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház adja majd, ahonnan az aktív osztályok költöznek át a Dél-budai Centrumba. Az új kórház iránt egyébként már most nagy az érdeklődés, hiszen külföldön dolgozó magyar egészségügyi szakemberek és orvosok figyelmét is felkeltette a kórház.

Bedros Róbert hozzátette: a dolgozók munkakörülményei is kitűnőek lesznek, hiszen egy százágyas nővérszálló, egy hatvanfős óvoda és egy szintén hatvanfős bölcsőde is a dolgozók rendelkezésére áll majd. "Minden olyan technikai eszközzel támogatjuk a munkavégzést, ami a betegellátást segíti" - mondta.

Pályázati kiírás

Május közepére kiírják a tervpályázatot, amelyre a pályázóknak augusztus végéig kell elkészíteniük terveiket. Ezeket egy bírálóbizottság véleményezi, és kiválasztja a nyertest október végén, aki megtervezheti a Dél-budai centrumot.

"Ha minden nagyon jól megy, akkor jövőre már szeretnénk az alapkőletételen túl lenni. Reméljük, hogy 4,5 év múlva, hogy átadható lesz az új kórház"

- fetjette ki a terveket Bedros Róbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×