eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b4), Karácsony Gergely, az az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (b3), Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b3) és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az ellenzéki pártok egyeztetése előtt a DK központi irodájában 2018. március 18-án. A tárgyalást Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, meghívta az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik nem fogadta el a meghívást.
Nyitókép: Illyés Tibor

Kockázatos játszma az ellenzéki összefogás - elemzők az Arénában

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint nagy népi kábítás az ellenzéki pártok megegyezésre való törekvése, mert nem érdekeltek ebben. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője ugyanakkor úgy látja, hogy a valóságban az MSZP szeretne a legjobban ellenzéki megállapodást, a DK pedig a legkevésbé.

Az LMP identitásából fakadóan kritikus a baloldallal; ha a párt elköveti azt a stratégiai hibát, hogy megállapodik a baloldali pártokkal, szavazóinak egy része keresni olyab pártot keres majd – például a Momentumot –, aki azt hirdeti, hogy nem lép együttműködésre a régi politikai erőkkel – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston Sámuel.

„Szerintem itt valójában mindenki hamiskártyás az ellenzéki oldalon:

nem akar itt senki valójában megállapodni, hanem mindenki azt építi, hogy ne lehessen azt mondani rá majd az esetleges választási vereség után, hogy ő nem követett el mindent a megállapodásért” – fogalmazott a Nézőpont Csoport vezetője. Szerinte – anyagi okok, identitás és mandátummaximalizálás miatt – egyik ellenzéki párt sem érdekelt a nagy ellenzéki összefogásban. „Egy-egy választókerületben egyoldalú visszalépésekre kerülhet még sor – három hét hosszú e téren –, de a nagy megállapodásról csak beszlélni akarnak” – tette hozzá.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje újságíróknak nyilatkozik az ellenzéki pártok egyeztetése után a Demokratikus Koalíció (DK) központi irodája előtt 2018. március 18-án
Fotó: Illyés Tibor (MTI)
Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje újságíróknak nyilatkozik az ellenzéki pártok egyeztetése után a Demokratikus Koalíció (DK) központi irodája előtt 2018. március 18-án (Fotó: Illyés Tibor, MTI)

Az LMP-vel ellentétben a Demokratikus Koalíciónak nem jár jelentős politikai költséggel, hogy gesztusokat tesz, hiszen Gyurcsány Ferenc pártjának célja, hogy bekerüljön a parlamentbe, és önálló frakcióval bírjon – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.

Pulai András egyetértett abban, hogy vannak olyan politikai szereplők, akiknek nem érdekük az összefogás. Szerinte, ha a Demokratikus Koalíciónak érdeke lett volna, akkor addig, amíg megtehette volna, támogatta volna közös miniszterelnök-jelölt és közös lista állítását. „Gyurcsány Ferenc nem teljesen tiszta kártyákkal játszik” – fogalmazott.

„Az LMP bírkózik saját magával”

– véli a Publicus Intézet vezetője. A pártra nagy nyomás érkezik a választók részéről, hiszen szavazói 98 százaléka kormányváltást akar, és azt szeretnék, ha ebben az LMP-nek jelentős szerepe lenne. Az elemző úgy látja, a választók ennek érdekében azokkal pártokkal is elfogadnák az együtműködést, melyek politikájával szemben jött létre az LMP. Az együttműködés Szél Bernadettnek óriási áldozatot jelentene, „viszont ennek megkérhetné az árát” – hangsúlyozta a szakértő.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltj, Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az ellenzéki pártok egyeztetése előtt (Fotó: Illyés Tibor, MTI)
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltj, Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az ellenzéki pártok egyeztetése előtt (Fotó: Illyés Tibor, MTI)

Ellenzéki pártok a parlamentben

Mráz Ágoston Sámuel elfogadja, hogy vannak olyan ellenzéki pártok, akik úgy érzik, elárulnák, amit eddig képviseltek, és a szavazótáborukat is gyengítené, ha egyezségre lépnének a Jobbikkal. „Viszont

a megalakuló következő parlamentben – nagyon nagy biztonsággal állítható, hogy – a Jobbik és a baloldal együtt fog szorosan működni”

– fogalmazott a Nézőpont Csoport vezetője, aki hozzátette, hogy erre a jelenlegi parlamenti ciklusban is volt példa.

Pulai András szerint ebben az esetben kényszeregyüttműködésről beszélhetünk, ugyanis a jelenlegi szabályok mellett az ellenzék egyik ereje sem tud önállóan kezdeményezni. „Ha bármit is szerettek volna, kénytelenek együttműködni” – véli a Publicus Intézet vezetője. Volt ügy, melyben egyetértettek, és volt olyan is, amiben nem, de azt gondolták, hogy„a demokrácia oltárán ennyit fel lehet áldozni” – tette hozzá.

Budapest, 2018. március 15.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja ünnepségén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartottak a Batthyány-örökmécsesnél 2018. március 15-én. Mögötte az áprilisi országgyűlési választáson induló jobbikos képviselőjelöltek.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vona Gábor, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára rendezett ünnepségén a Batthyány-örökmécsesnél (Fotó: Máthé Zoltán, MTI)

Gyurcsány Ferenc március 15-én a parlamenti együttműködésről történő megállapodást sürgette a Jobbikkal, melyet Vona Gábor pártja rögtön visszautasított – emlékeztetett Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint „lesz olyan baloldali szavazó, aki ezen el fog keseredni, föl fog háborodni, és lesz olyan jobbikos, mondjuk nemzeti radikális, aki azt mondja, hogy ehhez ő soha nem adta a nevét, de a tendencia mégis ez lesz a következő parlamentben”.

„Ha a baloldali szavazók és a Jobbik-szavazók elfordulnának a pártjuktól egy ilyesmi típusú együttműködés következtében, akkor az már bekövetkezett volna,

hiszen ilyesmi típusú együttműködés eddig is volt” – reagált Pulai András. Mráz Ágoston Sámuel utóbbi tényt elismerte, de hozzátette, hogy az ellenzéki pártok tagadták ezt. „A következő parlamentben ez a természetes működési alapelv lesz, hogy a Jobbik és a baloldal együttműködik” – hangsúlyozta a Nézőpont Csoport vezetője. „Ha olyan lesz a választási matematika, akkor igen, persze” – emelte ki a Publicus vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×