eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Drámai helyzetben az Opel - lapszemle

A Magyar Idők a fogorvosi praxisok támogatásáról, a Magyar Nemzet az italautomaták NAV-hoz való bekötéséről ír.

Még az idén egyszeri, hárommillió forintos plusz támogatást kap minden közpénzből finanszírozott alapellátást biztosító fogorvosi szolgálat – értesült a Magyar Idők. Ez összesen 7,6 milliárd forint soron kívüli forrást jelent, amivel ugyanarra a szintre kerül a fogorvosi praxisok támogatása, mint a háziorvosoké, s mostantól együtt mozognak. Az elképzelés szerint az összeg fele gép- és műszerbeszerzésre fordítható.

A Magyar Nemzet szerint egészen biztos, hogy a Magyar Posta nem fog végezni a mintegy huszonnyolcezer italautomata Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötésével, az erre szolgáló automatafelügyeleti egységgel eddig ugyanis legfeljebb 200 gépet szereltek fel. Ágazati értesülések szerint ezért a december elsejei határidőt 2018. július 1-jéig kitolják, így az eredeti tervekhez képest már egyéves lesz a késés.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy az uniós nagykövetek megerősítették az e-kereskedelem akadályainak felszámolásáról, az indokolatlan, területi alapú tartalomkorlátozás belső piacon való tiltásáról szóló megállapodást. Az egyezmény értelmében bármelyik uniós tagországból vásárolhanak online a magyar fogyasztók, ám az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még szintén el kell fogadnia.

Olyan drámai helyzetben van az Opel, amelyet nemrég vásárolt meg a francia PSA a General Motorstól, hogy a francia autógyártó a vételár csaknem felét visszakérné az amerikaiaktól – közli a Portfolió a Reuters értesülésére hivatkozva. Az Opelek károsanyag-kibocsátása ugyanis a következő évekre tervezett fejlesztések mellett is jóval magasabb lenne annál, hogy az új szabályozások értelmében ne kelljen komoly bírságot fizetnie a PSA-nak.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy óriási bajban van a magyar föld. A GKI Zrt. négy kormányzati ciklust átfogó gazdasági elemzése alapján ahogy csökkennek a lehívható uniós források, úgy eshet vissza a magyar agrárium. Az elmúlt 14 évben szinte csak a gabonatermelés növekedett hazánkban, de ez csak még sebezhetőbbé tette az időjárás változásainak amúgy is kitett szektort.

A Magyar Idők szerint fejlesztés viheti előre a diópiacot. A fagyok ellenére bőséges volt a diótermés, az 5000-6000 tonna jelentős része idén is a külpiacokra kerül. A kieső német export helyett olasz, török és román felvásárlóknak adják el az árut a kereskedők, a belső fogyasztás ugyanis évek óta alacsony szinten van; egy magyar átlagosan 20–40 dekagramm diót vásárol egy évben.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×