INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

nemzeti eszközkezelő

nemzeti vagyonkezelő

változás

ingatlan

Közcélra hasznosítanák a kiadhatatlan épületeket

Infostart / InfoRádió

A kiadhatatlan ingatlanok hasznosítását segíti elő az a törvénymódosítási kezdeményezés, ami a tulajdonosi jogokat áthelyezné a Nemzeti Eszközkezelőtől a Nemzeti Vagyonkezelőhöz. A kormány szerint továbbra
is minden szempontból jogszerű és átlátható marad a rendszer működése, az érintett ingatlanokat
közcélra használhatják a jövőben - írja a Magyar Idők.

A kormány kezdeményezte, hogy a bajba jutott adósok lakhatásának biztosítását szolgáló Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től (NET) bizonyos esetekben egyes, megvett ingatlanok átkerülhessenek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV). A témában adott parlamenti válaszokból kiderül: a törvénymódosítási javaslat nem változtatna azon a gyakorlaton, hogy a NET a megüresedett ingatlanok közül azokat, amelyek elhelyezkedésük és műszaki állapotuk alapján erre viszonylag könnyen alkalmassá tehetők, nyilvános pályázat útján bérbe adja. A kezdeményezés kizárólag azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyeknek nincs bérlője, és amelyek a jövőben sem hasznosíthatók bérbeadással.

A módosítás alapján a bérbe nem adható ingatlanokat az állami intézmények, költségvetési szervek közcélra használnák. A vagyonkezelői jogviszony alanya ugyan megváltozna, de a lakások továbbra is állami tulajdonban maradnának, közfeladatok ellátását szolgálnák. A Magyar Idők információ szerint például az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a nagy létszámú ellátottjainak megfelelő minőségű, új támogatott lakhatási lehetőséget biztosíthatnak az ingatlanokban, a bentlakásos intézmények férőhelyeinek kiváltása érdekében - olvasható a Magyar Időkben.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018