eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kifizeti az állam az új nyelvvizsgákat - a nap hírei

Aláírták a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot Göteborgban. Tartózkodóbban, de valószínűleg részt vesz a magyar választási kampányban Navracsics Tibor uniós biztos. Megtéríti a kormány a sikeres nyelvvizsga díját januártól minden 35 év alatti fiatalnak. A nap legfontosabb hírei november 17-én.

Aláírták a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot  az Európai Unió 28 tagállamának és három központi intézményének vezetői. A dokumentumban szereplő 20 kulcsfontosságú elv és jog között szerepel a minőségi oktatás, a nemek közötti egyenlőség, az egyenlő lehetőségek és a munkavállalás aktív támogatásának biztosítása is.

Tartózkodóbban, de valószínűleg részt vesz a magyar választási kampányban Navracsics Tibor. A kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos az InfoRádió Aréna című műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy Veszprémben korteskedik majd, de csak meghívottként. Az Európai Bizottság magyar tagja tagállami érdekek rivalizálásnak tartja azt, hogy nincs egységes uniós álláspont a migrációról.

A főpolgármester szerint Magyarország és Budapest jóval biztonságosabb, mint jó pár, terrorizmusnak kitett nyugati nagyváros. Tarlós István a főváros egyesítésének 144. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen hangsúlyozta: a ciklus két legnagyobb beruházásban, a 3-as metró felújításában és a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmében is sikerült előre lépni.

Átadták a Budapestnek dicsőséget szerző teljesítmények elismerését jelentő Pro Urbe Díjakat a főváros egyesítésének évfordulóján. Az elismerést mások mellett Béres Ilona Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Művésze, illetve a magyar Bocuse D'or csapat tagjai vették át. A Budapestért Díj 21 kitüntetettje között van a fővárossal kapcsolatos tárgyilagos és hiteles tájékoztatásban nyújtott kiemelkedő munkájáért Módos Márton, az InfoRádió tulajdonosa, főszerkesztője.

Megtéríti a kormány a sikeres nyelvvizsga díját januártól minden 35 év alatti fiatalnak - jelentette be a családügyi államtitkár. A térítés nem csak az első nyelvvizsgára jár. Novák Katalin elmondta, hogy a legfeljebb 34,5 ezer forintos támogatással ösztönözni szeretnék a fiatalokat, hogy tanuljanak további nyelveket.

Az MSZP elfogadja, hogy politikai partnerei saját egyéni stratégiájukat építik, ugyanakkor bármelyik pillanatban készen áll arra, hogy a közös indulásról tárgyaljon - mondta a párt elnöke. Molnár Gyula egy budapesti konferencián azt hangsúlyozta, hogy továbbra is úgy gondolják: a jelenlegi aránytalan és igazságtalan választási rendszerben akkor lehet győzni, ha összefognak.

A Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József kapta az idén a Szent Márton-díjat, amelyet a Pannonhalmi Főapátságban adtak át. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát méltatásában hangsúlyozta: Halzl József elvülhetetlen érdemeket szerzett a határokon túli magyarság szolgálatában.

Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság újabb 9 Ferencváros szurkoló ellen, akik a gyanú szerint részt vettek a november 4-i verekedésben. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak, valamint még ismeretlen társaik a Groupama Arénában megtartott labdarúgó bajnoki mérkőzés szünetében megvertek két férfit. Az egyik sértett súlyos sérüléseket szenvedett.

Magyar diplomata került az EBESZ orosz-ukrán határmegfigyelő missziójának élére. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet osztrák soros elnöksége Varga György nagykövetet nevezte ki az orosz-ukrán határ orosz oldalán működő határmegfigyelő kontingens élére.

Németországban akár a hétvégén is folytathatják a koalíciós tárgyalásokat. Angela Merkel kancellár szerint érdemes egy második fordulót tartani és tovább küzdeni a kormányalakításért.

Belgiumban decemberre halasztotta a bíróság a döntést a volt katalán vezetők kiadatásáról. Carles Puigdemont leváltott elnök és feloszlatott kabinetje több tagja a múlt hónapban utazott Brüsszelbe. A spanyol hatóságok kérték kiadatásukat, mert lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárást indítottak ellenük.

Meghalt a Cosa Nostra szicíliai maffia egykori vezetője. Salvatore Riina 87 éves volt, az észak-olaszországi Parma börtönében töltötte életfogytiglani büntetését. A férfit 1993-ban fogták el és több mint 100 gyilkosságért, illetve ugyanennyi elrendeléséért ítélték el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×