eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Közel kétmillió embert mozgósítanának - lapszemle

Bőven van még tartalék a hazai munkaerőpiacon - mondta a Magyar Időknek a nemzetgazdasági tárca tanácsadója. A Magyar Nemzet a fővárosi járműbeszerzésről ír.

Van elég tartalék a hazai piacon a munkaerőhiány orvoslására – ezt mondta a Magyar Időknek a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója. Szalai Piroska hozzátette: nagyjából 1,8 millióra tehető azok száma, akik inaktívnak számítanak a 15-64 évesek közül a hazai munkaerőpiacon. Ők nem jelennek sem a munkanélküliek, sem pedig a foglalkoztatottak adatai között, azonban foglalkoztatásukkal orvosolható lehet a munkaerőhiány. Szalai Piroska hozzátette: a 25 év alattiak az 55-64 év közöttiek, valamint a kisgyermekesek nagyobb arányú bevonása a következő időszak egyik fontos feladata lesz.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Hatvan Solaris-Skoda típusú lengyel és cseh közös gyártmányú trolibusz és 26 spanyol CAF villamos érkezhet akár már jövőre Budapestre. Összesen 27,8 milliárd forintot különítettek el járműbeszerzésre. A főpolgármester a lapnak azt mondta: abban bízik, hogy az új, klímás és legfeljebb négy kilométeres hosszon önjáró (felső vezeték nélkül közlekedni képes) trolik és a szintén korszerű villamosok mielőbb megérkeznek.

A Világgazdaság szerint jelentősen csökkenhetnek a nagycsaládosok terhei a jövő évtől egy új támogatás miatt. A kormányrendelet szerint akár több millió forinttal is csökkenhet a nagycsaládosok jelzáloghitele. 2018. január elsejétől három és a további gyerekek után a központi költségvetésből egy-egy millió forint vissza nem térítendő támogatást vehető igénybe lakáshitel csökkentésére.

A Portfolio arról ír, hogy tavaly elkényeztettek minket a hitelminősítők, hiszen hosszú évek után kerültünk vissza a befektetésre ajánlott kategóriába mindhárom nagy cégnél. Ehhez képest az idei felülvizsgálatok talán csalódást kelthettek, hiszen csak két kilátásjavításra futotta, ezek azonban megágyazhatnak az esetleges újabb felminősítéseknek 2018-ban.

A Napi.hu szerint egy nemzetközi tanácskozás szakértő résztvevői úgy látják, hogy Kína hatalma 2030-ig felzárkózhat az Egyesült Államoké mellé, sőt még az is előfordulhat, hogy az USA közel egy évszázados uralkodás után leköszön a világ vezető államának pozíciójáról. A dubaji világgazdasági konferencián minden beszélgetés az Egyesült Államok körül forgott és mindegyikben felmerült az a lehetőség, hogy az USA hamarosan elvesztheti a második világháború óta élvezett vezető szerepét a világon.

A Pénzcentrum az Y és Z generáció munkavégzéséről és igényeiről közöl összeállítást. Az ide tartozók könnyedén váltanak állást, magas fizetést várnak el kezdőként, modern környezetben, rugalmasan szeretnek dolgozni, ha lehet, rögtön magas pozícióból indulva, és bátran mennek külföldre is. Egy jelentés szerint a fiatalok 66 százaléka számít idén fizetésemelésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×