eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elfogatóparancsot adnak ki a volt katalán elnök ellen - a nap hírei

Előzetes letartóztatásba helyezett nyolc volt katalán kormánytagot a spanyol büntetőbíróság, a leváltott elnök ellen pénteken kiadják az elfogatóparancsot. Magyarországra hoznák a Franciaországban lebontásra ítélt keresztet, a kormány ehhez segítséget ígért. Jövő hétfőn kezdődik a hármas metró felújítása, az MSZP kedvezményes árú BKV bérletet szeretne

Az ügyben eljáró spanyol bíróság még nem adott ki európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen, bár minden valószínűség szerint így tesz pénteken - közölte a bíróság szóvivője csütörtökön este. Előzőleg nyolc volt katalán kormánytagot helyezett előzetes letartóztatásba a spanyol központi büntetőbíróság. A függetlenségpárti katalán politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás. A feloszlatott katalán parlament elnökségi tagjainak meghallgatását a spanyol legfelsőbb bíróság a védelem kérésére egy héttel elnapolta.

Segít a kormány a Franciaországban lebontandó kereszt Magyarországra szállításában - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a kabinet állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket azért, hogy Magyarországra kerülhessen Ploermelből a II. János Pál pápa szobráról eltávolításra ítélt kereszt, amelyet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadna be. A tárcavezető elmondta: a bretagne-i kisváros önkormányzata egyelőre nem reagált a magyar megkeresésre.

Jövő hétfőn zárják le a 3-as metróvonal Újpest-központ és Lehel tér közötti szakaszát a felújítás miatt - közölte a főpolgármester. Tarlós István a projektindító rendezvényen elmondta: a hat északi állomás rekonstrukciója várhatóan egy évig tart. Hozzátette: megkezdődik a teljes alagút korszerűsítése is, amely a tervek szerint 2020 végén zárul. A fővárosi MSZP azt követeli, hogy a jelenlegi ár harmadával csökkenjen a budapesti tömegközlekedési bérletek ára, ha a metrót pótló buszok csak az utasok kétharmadát tudják elvinni.

Megtagadta az újabb paksi reaktorblokkok építéséről tervezett népszavazás kérdéseinek hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság. A referendumot Ungár Péter, az LMP országos elnökségi tagja kezdeményezte. Az NVB arra hivatkozva utasította el a hitelesítést, hogy azok tiltott tárgykörbe, a bővítésről szóló nemzetközi egyezmény végrehajtásába ütköznek, illetve a kérdések megtévesztőek.

Drágul a tojás Európában és Magyarországon - közölte a Baromfi Termék Tanács. A szakmai szervezet tájékoztatása szerint az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli rovarirtószeres szennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért csökkent a termelés. A budapesti Nagybani Piac adatai alapján a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojás ára megközelíti, illetve meg is haladja a darabonkénti 40 forintot.

Elindult az év végi kötelező felelősség-biztosítási kampány, a biztosítók közzétették díjaikat. A több mint egymillió autóst érintő kampányban 8 és 30 százalék közötti drágulás várható. Ezzel várhatóan folytatódik az elmúlt évek díjemelkedési tendenciája, de a korábbi évekkel ellentétben - idén az autósok egy része már elkerülheti a tervezett díjemelést, ha él a biztosítóváltás lehetőségével.

Országos elektromos töltőállomás-hálózatot épít ki a Nemzeti Közműszolgáltató. A cég stratégiai célja, hogy a hazai e-mobilitás meghatározó szereplőjévé váljon. Kóbor György elnök-vezérigazgató közölte: a társaság a települési önkormányzatokkal együttműködésben az év végéig jelentős számú e-töltőt szeretne telepíteni, így hamarosan az egész országot lefedő hálózat jöhet létre.

Ismét drágulnak az üzemanyagok. A Mol szombaton 4-4 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az autósok a benzint 355, a dízelt 366 forintos átlagáron tankolhatják majd. A héten ez már a második drágulás: a legnagyobb magyarországi forgalmazó szerdán szintén 4-4 forinttal emelte az üzemanyagárakat.

A háborúk ellen emelte fel szavát halottak napi miséjében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő az olaszországi Nettuno második világháborús amerikai katonai temetőjében mutatott be szertartást. Ferenc pápa úgy fogalmazott: az emberiség nem tanult a múlt tragédiáiból, a világ ma is háborúban áll, és újabb, még nagyobb háborúra készül.

Továbbra is a kétállami megoldást támogatja London az izraeli-palesztin konfliktus tartós rendezésére - mondta a brit miniszterelnök. Theresa May, miután az izraeli kormányfőt fogadta, azt is hangsúlyozta: aggasztja az izraeli telepes-politika. Benjamin Netanjahu a Balfour-nyilatkozat 100. évfordulója alkalmából látogatott a brit fővárosba. Ciszjordániában több ezer palesztin tüntetett a zsidó állam létrehozását támogató dokumentum elfogadásának 100. évfordulója alkalmából.

Az Egyesült Államokban Jerome Powell jegybanki kormányzót jelöli az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének Donald Trump amerikai elnök. A 64 éves Jerome Powell az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama által kinevezett Janet Yellent váltja a poszton. Ha Jerome Powell kinevezését - meghallgatása után - a szenátus is jóváhagyja, akkor 1987 óta először lesz a Fed-nek nem közgazdász vezetője.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×