eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György
Kacifántosan, de működik a gyerekek nyári felügyelete

Kacifántosan, de működik a gyerekek nyári felügyelete

A nyári szünetben a gyerekek elhelyezését és ellátását továbbra is az önkormányzatoknak kell megszervezniük, ehhez pedig a tankerületekkel és esetleg más települések intézményeivel is egyeztetniük kell.

Alapos előkészületet igényel a nyári felügyelet megszervezése

- hangsúlyozta Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

„A törvény szerint ez az önkormányzatok feladata. Fel kell mérniük, hogy van-e szülői igény a gyerekek felügyeletére és étkeztetésére, ha igen, meg kell szerveznie. Ahhoz pedig szerződést kell kötni a pedagógusokkal.”

Korábban Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke

kacifántos

nak nevezte a helyzetet.

„Nem rendelkezünk épülettel sem, hiába a mi tulajdonunk, de átadtuk üzemeltetésre a Kliknek. Nincsenek pedagógus beosztottjaink, nekünk kell mindenről gondoskodnunk. Minden önkormányzatnak meg kell szervezni, úgy tudja megtenni, hogy visszakéredzkedik a saját épületébe, szerződést köt a Klikkel vagy a pedagógusokkal, hogy váltott rendszerben lássák el ezt a feladatot.”

Van, ahol ez nem jelent problémát.

A Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, Pappné Gyulai Katalin az InfoRádiónak arról beszélt, hogy idejében rendezték a felmerülő kérdéseket. A pedagógusok bérét pedig az önkormányzat állja.

„Debrecen városa és a debreceni tankerület között nem okoz problémát, hogy máshol van a működtetés és más szervezi a nyári napközis táborokat. A Debreceni Tankerületi Központhoz a város huszonöt intézmény tanulói érintettek. A januárban elkezdett folyamatos egyeztetés biztosítja azt, hogy ebben az évben is zökkenőmentes lesz a nyári napközis táborok biztosítása.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta:

nem szokott gondot okozni a településeken a nyári szünidőben a gyerekek felügyelete.

„Az gyökeresen más helyzet volt, amikor ehhez a feladatkörhöz az iskolák önkormányzati fenntartása is párosult. Általában a településeken ezt meg tudják szervezni, bár a fenntartási feladatokat, kötelezettségeket és kiadásokat az állam átvette az önkormányzatoktól, az adósságokkal együtt, az iskola azonban a településen működik, a pedagógusoknak eddig is külön fizettek.”

A nyári szünetben is igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést.

Az önkormányzatoknak ugyanis tavaly óta minden iskolai szünetben gondoskodniuk kell a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, ennek költségeire a kormány idén több mint hat milliárd forintot különített el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×