eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Veszélyes a gazdaságra az erős kezű vezető - szakértő az Arénában

Veszélyes a gazdaságra az erős kezű vezető - szakértő az Arénában

A hagyományos európai értékrendben az intézmények megerősítésére van szükség, nem pedig az egyszemélyi, erőskezű vezető víziójára – hangsúlyozta Urbán László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő arról is beszélt, hogy miért lehet fontos a gazdaság és a politikai szféra szétválasztása.

Az európai politikai kultúrában az intézmények megerősítésére van szükség, nem pedig az egyszemélyi, erős kezű vezető víziójára - hangsúlyozta Urbán László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

A magyar kormányfő próbálja az erőskezű vezető kultuszát világtrendként beállítani

– ami Kínától Oroszországon át Törökországig már számos országban is érvényre jutott –, mint aminek az Európai Unión belül Magyarország lenne az éllovasa. Ezzel szemben az európai értékrend sokkal közelebb áll ahhoz a modellhez, amiben nem egyes kiválasztott vezetők víziója és az erős keze dönti el, hogy egy ország merre haladjon és merre fejlődjön.

Nem ez a garancia a fejlődésre, hanem az az intézményi tagoltság, amely Európában lehetővé tette a gazdaság élet leválását a politikáról”

– tette hozzá a szakértő.

Urbán László arról is beszélt, hogy miért lenne fontos a gazdaság és a politikai szféra szétválasztása.

Veszélyes a gazdaságra az erős kezű vezető - szakértő az Arénában

„A piacgazdaságnak van egy belső logikája: a szektor szereplői egymással versenyeznek, nem pedig az állam kegyeiért. Ehhez képest Magyarországon az egyszemélyi vezető által meghatározott gazdasági irány mintha arrafelé haladna, hogy a gazdasági viszonyokat politikai alapon kell átrendezni, mintha ez lenne a kulcsa a fejlődésnek.

Ha a gazdaság autonómiáját visszavágjuk, és állami szándék alapján jelölünk ki nyerteseket, akkor ez egy másfajta modell, mint a hagyományos európai modell”

– vélekedett Urbán László.

A közgazdász hozzátette: a magyar lakosság egy részének szüksége van az erős vezetőre, a politika pedig kiszolgálja a relatív többség érdekét, ez azonban veszélyes a gazdasági folyamatokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×