eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A magyar reformzsidókat támogató határozatot fogadtak el Izraelben

A két magyar reformzsidó közösség egyházi státusának visszaállítását kérte a reformzsidók világszervezete (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) a magyar kormánytól.

A világ reformzsidó közösségeit összefogó ernyőszervezet a Jeruzsálemben szombaton véget ért háromnapos konferenciáján elfogadott határozatban kérte a reform vagy másik nevén progresszív irányzathoz tartozó budapesti Bet Orim és Szim Salom nevű zsidó közösségek egyházi státusának helyreállítását.

Raj Ferenc, a Bet Orim közösség alapító rabbija elmondta, hogy a nemzetközi szervezet küldöttei "egyhangúlag fogadták el a magyar közösségek jogainak visszaállítását kérő döntést és mindent el fognak követni kérésük teljesítése érdekében".

A Connections 2017 nevű jeruzsálemi konferencián a progresszív zsidóságot érintő legfontosabb kérdéseket beszélték meg. Raj Ferenc rabbi szerint a WUPJ a jelenkori zsidóság legerősebb irányzata, amelyhez csaknem kétmillió tag, ötven országban ezerkétszáz gyülekezet tartozik. A tanácskozáson harminc országból több mint négyszázötven küldött vett részt.

A konferencia egyik határozata a magyarországi reformzsidóság támogatásáról szól. "Az egyházi törvény megfosztott minket egyházi státusunktól, a konferencia egyhangúlag és nagyon lelkesen a két magyarországi reformzsidó közösség mellé állt"- közölte a rabbi.

Az izraeli média beszámolt arról, hogy csütörtök reggel, a konferencia megnyitásakor, a közelmúlt történelmében első alkalommal sikerült konfliktusok nélkül koedukált, vagyis férfiak és nők részvételével imádkozást tartani a Siratófalnál a több mint négyszázötven résztvevővel.

Az ortodox szabályokkal szembeszállva a nők egyenlő jogokkal rendelkezve olvashattak a Tórából, ezúttal sem a biztonságiak, sem az ultraortodoxok nem avatkoztak közbe, ahogy az a múltban a hasonló eseményeknél rendre megtörtént. Mindez a közös imákra kialakított területen történt a nemek szerint elkülönített Siratófal szomszédságában, a hagyományos falrész folytatásánál.

A konferencia tagjai a héten találkozókon vettek részt a mozgalmukat támogató izraeli parlamenti képviselőkkel a kneszetben, péntek este nyilvános istentiszteletet rendeztek, amelyen több mint ezren jelentek meg Jeruzsálemben.

"Izraelben politikai okokból erős az ortodoxia, de az emberek túlnyomó többségét közömbösnek látom a vallással szemben. Azonban a reform és a progresszív közösségekben egyre többen megtalálják a számukra elfogadható spiritualitást és közösségeink kulturális programjaikkal is vonzzák az embereket"- mondta Raj Ferenc rabbi, hangsúlyozva, hogy élményekkel kell a fiatalokat a vallás felé vezetni, s ebben sok sikert ért el a reformzsidóság.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×