eur:
389.01
usd:
361.34
bux:
68698.95
2024. május 7. kedd Gizella

Kétéves tapasztalata volt a lezuhant pilótának - a nap hírei

A kontinens kapujának és bástyájának nevezte Közép-Európát a magyar miniszterelnök. Az MSZP elnöksége és a választmány is támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét. Büntetőeljárást indított a rendőrség a Nyíregyházán lezuhant vitorlázó repülőgép ügyében.

A kontinens kapujának és bástyájának nevezte Közép-Európát a miniszterelnök Szlovéniában. Orbán Viktor Mariborban a Szlovén Demokrata Párt kongresszusán úgy fogalmazott: egy nagy európai vita zajlik, de a két ország sok európai kérdést azonos módon lát. Példaként az illegális migráció jelentette fenyegetést említette. Hangsúlyozta: nemcsak szavakkal, de tettekkel is meg kell védeni a schengeni határokat, és minden nemzetnek joga van eldönteni, kikkel akar együtt élni.

A szocialista párt elnöksége és választmánya is egyhangúlag támogatta, hogy Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje - jelentette be a két testület vezetője. Molnár Gyula pártelnök hangsúlyozta: a magyar választók jelentős része eldöntötte, hogy 2018-ban a jelenlegi hatalmat le kívánja váltani; a következő néhány hónap kérdése az, hogy ki lesz, aki a változást vezeti. Jelezte: a szocialisták azt szeretnék, hogy Botka László vezetésével az MSZP meghatározó szereplőként vegyen részt a folyamatban.

Lezuhant egy vitorlázó repülőgép Nyíregyházán, a pilóta meghalt. A rendőrség büntetőeljárásban, szakértők bevonásával vizsgálja a történteket. A katasztrófavédelem honlapján azt írta: a motor nélküli repülőgép a Tokaj felé vezető utcában egy több cégnek otthont adó telephely udvarára zuhant. A repülőtér egyik szakmai vezetője elmondta, a vitorlázó gépet egy kétéves tapasztalattal rendelkező 48 éves férfi vezette, aki a Nyíregyházi Légisport Egyesület tagja volt. A Közlekedésbiztonsági Szervezet is megkezdte a baleset vizsgálatát.

Meghalt a kórházban az a hároméves kislány, aki szombat reggel kizuhant egy kistarcsai társasház negyedik emeleti lakásából - közölte honlapján a rendőrség. A kislányt a mentők életveszélyes állapotban vitték kórházba többszörös koponya- és belső sérülésekkel, és több csontja is eltört. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást, szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

Átadták az év múzeuma és az év kiállítása díjakat a Múzeumok Majálisán Budapesten. Az év múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma lett, az indoklás szerint az átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért. Az év kiállítása pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 300 ezer magas Cé - Simándy 100 című időszaki kiállítása, amely az rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá Simándy József operaénekes életművét.

A hivatalban lévő államfő nyerte az iráni elnökválasztást. Az összes leadott voks összeszámlálása alapján Haszan Róháni az első fordulóban megszerezte az érvényes szavazatok 57 százalékát, így nincs szükség második fordulóra. A választásra jogosult 56 millió emberből több mint 40 millió adta le a szavazatát. Haszan Róháni két éve megállapodott a vezető nagyhatalmakkal az iráni atomprogram visszafogásáról a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe. Legfőbb vetélytársa, a keményvonalas konzervatívként számon tartott Ebráhim Raiszi a legszegényebbek támogatását ígérte, valamint a hazai termelésre és a befektetésre épülő gazdaságot tekinti elsődlegesnek, bírálta az atommegállapodást, amely szerinte nem hozta meg a várt gazdasági hasznot.

Több tízmilliárd dollár értékben írtak alá megállapodásokat amerikai és szaúd-arábiai cégek az amerikai elnök rijádi látogatása alkalmával. Megfigyelők szerint Donald Trump látogatása akár egy új partnerség kezdete is lehet a muzulmán világgal. Rijádban az amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat a Perzsa-öböl menti arab monarchiák együttműködési tanácsának vezetőivel, majd részvételével nemzetközi fórumot tartanak. Nyolcnapos külföldi körútján Donald Trump felkeresi Izraelt és a Vatikánt is, Brüsszelben részt vesz a NATO rendkívüli csúcson, Szicíliában pedig a G7-es országcsoport értekezletén.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×