eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Váratlan bejelentés Paks 2 ügyében - a nap hírei

A jövő évi költségvetést megalapozó törvények megtárgyalása után az idei büdzsé módosításáról tárgyalt a parlament. 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra törekszik a Roszatom a Paks-2 beruházásnál. Az utasszám növekedésével eredményesen zárta 2016-ot a MÁV Csoport.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvények után az idei büdzsé módosításáról is tárgyalt a parlament. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár zárszavában kiemelte: a javaslatok a munkából élők jövedelmi helyzetét javítják, emellett hozzájárulnak a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez. Az államtitkár az önálló szerencsejáték-felügyeletről közölte: a nemzetgazdasági tárca felelőssége nem szűnik meg, az eddig NAV főosztályon dolgozó munkavállalók bére ugyanakkor nem csökken.

Soron kívül bírálja el a Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentését az Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszerrel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség - közölte a szervezet szóvivője. Fazekas Géza elmondta: az adóhivatal 2010 óta nyomoz költségvetési csalás miatt, az ügynek még nincs gyanúsítottja. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte, hogy a kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt, amelyek az előző uniós költségvetés 12 ezer milliárd forintos forrásának kezelésekor történhettek.

Harminc igazságügyi ajánlást és négy jelzést tett 2012 óta a Legfőbb Ügyészségnek az Európai Csalás Elleni Hivatal - közölte a vádhatóság szóvivője. Fazekas Géza megjegyezte: eddig hét ügyben emelt vádat az ügyészség, hét esetben megszüntette az eljárást, a többiben folyamatban van a nyomozás. Jogerős ítélet két emberrel szemben született. Idén az OLAF még ajánlást és jelzést sem tett a Legfőbb Ügyészségnek.

A Paks 2 beruházásnál 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra törekszik a Roszatom

- jelentette ki a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila a Portfolio budapesti konferenciáján ugyanakkor hangsúlyozta: azoknál a rendszereknél, amelyeknek közvetlen hatásuk van a nukleáris biztonságra, az alvállalkozóknak meg kell felelniük a nukleáris minősítésnek. A kormánybiztos azt is kiemelte: arra számít, hogy azok a nagy nemzetközi cégek, amelyek részt vesznek a projektben, Magyarországra hoznak tevékenységeket, és ezzel is javítják a hazai beszállítási arányt.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője szerint nem áll rendelkezésre sok eszköz a zsarolóvírusok elleni védekezésre, a magánfelhasználók is bármikor ilyen támadás áldozatai lehetnek.

Bencsik Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a hétvégi kiber-támadásokhoz hasonló zsaroló vírusok azok az informatikai kártevők, amely elindítói legtöbbször a fájlok titkosításával próbálnak pénzhez jutni úgy, hogy a tartalmak újbóli hozzáféréséhez bitcoint kell utalni egy megadott számlaszámra. A szakértő azt tanácsolta: érdemes ingyenes, felhő alapú megoldást igénybe venni a dokumentumok tárolására.

Az elmúlt évben 2 millió 300 ezerrel többen utaztak a MÁV Start vonatain, mint a korábbi években. A társaság vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: egyebek mellett az elmúlt néhány év komplex vasúti fejlesztései, a vasútvonalak felújítása, az állomások korszerűsítése, az új vonatok, és a jegyértékesítő automaták üzembe helyezése eredményezte a pozitív változást. Csépke András megjegyezte: elkezdődött a saját fejlesztésű IC+ kocsik gyártása Szolnokon, decemberre az első elkészül, amely jövőre már forgalomba áll. Dávid Ilona a MÁV-csoport elnök-vezérigazgatója arról beszélt: 2016-ban 132 milliárd forint árbevételt ért el a cég az előző évi 138 milliárd forinttal szemben. A mérséklődés a vasúti áruszállítás csökkenésére vezethető vissza.

Összesen 500 fős leépítést tervez gödöllői üzemében a Teva. A vállalat várhatóan 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet. A terv a társaság globális hálózati működési stratégiájának része, amelynek célja, hogy a Teva gyártókapacitását a piac és a betegek globális igényeihez tudja igazítani. Az átszervezés nem érinti a több mint 2 ezer embernek munkát adó debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét.

Elfogadta az élelmiszer-pazarlás elleni határozatot az Európai Parlament. A dokumentum arra szólítja fel a tagállamokat, hogy

2030-ra a felére csökkenjen az uniós élelmiszer-hulladékok mértéke.

Hölvényi György kereszténydemokrata és Erdős Norbert fideszes EP-képviselők közleménye szerint, az élelmiszer-pazarlás a mezőgazdasági termeléstől a háztartásokig valamennyi szereplőt érintő, összetett probléma, amely káros hatással van a környezetre is. -Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami személyenként 173 kg kidobott ételt jelent.

Megkezdődött a szíriai politikai rendezést szolgáló béketárgyalások 6. fordulója Genfben. A tárgyalások várhatóan május 19-ig tartanak. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja új tárgyalási mechanizmust javasol az új szíriai alkotmány kérdéseinek a megvitatására. A tárgyalások emellett várhatóan az új szíriai alkotmányról, valamint a dokumentum tervezetének előkészítéséről és alapelveiről is szólnak majd. Az ENSZ-különmegbízott emellett úgy véli, hogy ha sikerül tisztázni az alaptörvény körüli kérdéseket, akkor a felek áttérhetnek az átmeneti kormányzó testület és a választások témaköreire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×