eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyetlen tanúnak se kelljen félnie, ha vallomást tesz a bíróságon

A bíróságok kiemelt célja, hogy biztosítsa: a megidézett tanúk befolyástól mentesen és minden félelem nélkül tehessék meg vallomásukat - mondta el az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában az Országos Bírósági Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője. Varga Karolina hozzátette: ennek érdekében indították útjára 2013-ban az országos tanúgondozási programjukat is.

Mi a teendő, ha valakit tanúként beidéz a bíróság?

Ha tanúként megidéznek valakit a bíróságra, 

akkor szabályszerű idézésre köteles a bíróság előtt megjelenni

- hangsúlyozta az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában az Országos Bírósági Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője.

Varga Karolina ismertetése szerint a bíróság írásban idézi meg a tanút, megjelölve, hogy mikor és hol kell megjelennie, milyen ügyben.

Az idézésre a tanú köteles megjelenni, ez állampolgári kötelezettségnek minősül - húzta alá.

Ez - miként magyarázta - abból a szempontból fontos, hogy

a munkaviszonyban álló tanút a munkáltatója az idézésen történő megjelenés időtartamára köteles mentesíteni a munkavégzés alól.

Ez annyit jelent, hogy nem kell szabadságot kivennie, és nem lesz igazolatlan távolléte a tanúnak a munkahelyéről.

Arra is van lehetőség, hogy a tanú írásban tegyen vallomást és azt elküldje a bíróságnak - jelezte Varga Karolina.

Erre főszabály szerint abban az esetben van mód, ha a tanú jelentősen akadályozott abban, hogy megjelenjen a tárgyaláson, például súlyos betegségben szenved, vagy olyan távol van a lakóhelye a bírósági tárgyalás helyszínétől, hogy aránytalanul nagy nehézséget okozna a megjelenése.

A cél: egyetlen tanúnak se kelljen félnie

2013 óta egyébként országos tanúgondozási program működik Magyarországon. Szervezett keretek között készült fel a bíróság arra - jelenleg 241 szakember közreműködésével -, hogy a tanúk minden lehetséges információt megkapjanak tanúzási kötelezettségeiket, illetve jogaikat illetően - számolt be az Országos Bírósági Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője.

Egyetlen tanúnak se kelljen félnie, ha vallomást tesz a bíróságon

Ezen programhoz csatlakozott 2015-ben az áldozatvédelem kérdésköre, felismerve annak a jelentőségét, hogy a bűncselekmények áldozatait, vagyis a sértetteket a büntetőeljárásban a bíróság tanúként hallgatja meg.

Ez

a tanúzási kötelezettség nyilvánvalóan rendkívül nagy nehézségeket okoz, főleg az erőszakos bűncselekmények áldozatai számára

- mutatott rá az osztályvezető.

A bíróságnak kiemelt célja annak biztosítása, hogy a megidézett tanúk befolyástól mentesen, félelem nélkül, és a terhelttől való következményektől mentesen tehessék meg vallomásukat - hangsúlyozta Varga Karolina.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×