eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Össztűz a lex CEU-ra

Már három politikai párt is népszavazással akarja megakadályozni a CEU-törvény életbe lépesét, viszont mindhárom támadja egymást is, nem csak a jogszabályt.

A Demokratikus Koalíció ezt a kérdést tenné fel az embereknek a népszavazáson: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?" A kezdeményezést Sebián-Petrovszki László pártigazgató indokolta meg.

„Orbán Viktor folyamatosan nyugatról, Európából kelet felé, Putyin Oroszországához közelíti Magyarországot.

Meg vagyunk arról győződve, hogy ez sem a magyar embereknek, sem Magyarországnak nem érdeke.”

A Momentum Mozgalom is népszavazást kezdeményez, ráadásul rögtön kettőt. Hajnal Miklóst, a párt szóvivőjét hallják.

„Az egyik kérdés a CEU-hoz és a magyar oktatás jövőjéhez kapcsolódik, e mellett megindítottuk egy másik kérdéskörben is a népszavazási kezdeményezés folyamatát: a politikai elit két főszereplője Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ne legyen újraválasztható a jövőben.

Miniszterelnöknek ne lehessen javasolható és megválasztható az, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott.”

A népszavazási cunami a felszínre dobott egy új politikai erőt, a Demokrata Pártot is, amely a felsőoktatásról szóló törvény módosításának visszadobásáról rendezne népszavazást. A céljuk tehát ugyanaz, mint a Momentumé, Kósa Sándor elnök mégis azt írja a közleményében, hogy

"A Momentum által beharangozott népszavazás kezdeményezést értelmetlen hangulatkeltésnek és kontraproduktív pártpolitikai kezdeményezésnek tartjuk. Felhívjuk az eddig csendben lapító "Magyar NOlimpiai Csapat" figyelmét arra, hogy felelős politizálásra van szükség a helyezkedés helyett a jelen helyzetben, amely kizárja az önfényezés ilyen módját."

Kósa Sándor egyébként korábban a Nemzeti Újjáépítés Pártját és a Zöld Centrum Pártot is vezette, egy időben pedig alelnök volt a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjában. Állítása szerint most az Egyesült államokba készül, hogy az amerikai demokratákkal tárgyaljon a lex CEU-ról.

A Fidesz eddig csak a DK-bejelentésére reagált. A magyar baloldal minden eszközzel csak Soros Györgyöt védi - olvasható a kormánypárt közleményében.

A népszavazási nagyüzem részeként a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, hogy nem rendeli el a budapesti olimpiai rendezésről szóló referendumot, mert az elérni kívánt cél már teljes mértékben megvalósult. Valószínűleg nem lesz már népszavazás a római parton építendő mobilgátról sem - ezt a Párbeszéd és az Együtt támogatta; mint ahogyan kétséges, hogy a paksi bővítést ellenző LMP képes lesz-e olyan kérdést benyúőjtani a Nemzeti Választási Bizottságnak, amit nem utasít el a testület. Eddig tizenegyet adtak be, kilencet elutasítottak, kettőt még bírálnak. A folyamatot lassítja, hogy a népszavazási kérdés leadásához szükséges regisztrációs számot biztosító Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már többször hiánypótlást kért az LMP-sektől, amit a párt társelnöke, Hadházy Ákos packázásnak minősített.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×