eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

50 ezres büntetések: van, ahol felfüggesztik az eljárásokat

Bús Balázs polgármester arra kérte az óbudai közterület-felügyeletet, hogy egyelőre függesszék fel az eljárásokat.

Óbuda polgármestere arra kérte meg az Óbuda–Békásmegyer Közterület-felügyelet vezetőjét, függesszék fel azokat az eljárásokat, amelyeket a közlekedésbiztonsági kamerák által rögzített szabálytalankodók ellen indítottak.

Bús Balázs szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyértelmű jogi állásfoglalásáig kell szüneteltetni az ügyeket.

Az óbudai polgármester korábban kijelentette: a jogszabályoknak megfelelően bírságolt eddig a III. kerületi közterület-felügyelet a kamerák felvételei alapján.

Tarlós István a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta, a kétszintű önkormányzati rendszer Budapesten nem hatékonyan működik. "Sajnos a kerületi közterület-felügyeletek indirekt módon érdekeltek például abban, hogy minél több büntetést szedjenek be, ez pedig így nem elfogadható. Kell valamilyen társulás a közterület-felügyelet ügyében, amely központi irányítás alatt működik. Erről folyik már az egyeztetés, remélem, hogy a kormány is partner lesz. Most egyébként ott tartunk, hogy ez a szervezet ma huszonháromféleképpen működik Budapesten, akárcsak a parkolási rendszer. El kell dönteni, hogy egy főváros van, vagy huszonhárom." 

Az ORFK korábban az Index-szel azt közölte"arra tekintettel, hogy a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának

objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt."

Tehát ha a járművezető személye ismertté válik, azaz bevallja a tettét, akkor meg lehet bírságolni, ha nem (mondjuk mert papíron a hozzátartózóját kellene vádolnia), akkor az üzembentartóval szemben

nem lehet szankciót alkalmazni.

A rendőrségi kamerarendszerrel más a helyzet. Az autópályákon és főutakon felszerelt VÉDA rendszer kamerái megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek kameráival.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×