eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ez hozhat változást az 50 ezres bírságok ügyében

Ez hozhat változást az 50 ezres bírságok ügyében

Az óbudai polgármester szerint eddig a szabályoknak megfelelően büntette az autósokat a közterület-felügyelet a kamerák képei alapján. Bús Balázs azt mondta: lépéseket tett azért, hogy legyen VÉDA-kamera a Szentendrei úton, a gyorsulási versenyek megszüntetéséért.

Az óbudai polgármester szerint a jogszabályoknak megfelelően bírságolt eddig a III. kerületi közterület-felügyelet a kamerák felvételei alapján. Bús Balázs az InfoRádiónak elmondta: törvény határozza meg, hogy a felelősséget milyen esetben kell a jármű üzembentartójának viselnie, és ide tartozik a kötelező haladási irány megszegése is. A közterület-felügyelet eddig így járt el, és a törvény alapján a rendőrség sem járhat el másként – tette hozzá.

Változás csak akkor várható ezen a téren, ha az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalos jogi tájékoztatást ad a szükséges módosításról – fejtette ki.

Bús Balázs azt mondta,

ő is soknak tartja az 50 ezer forintos bírságot,

de senkit nem bátorít arra, hogy ne fizesse be a büntetést.

A polgármester kiemelte: úgy tudja, hogy csak a jogszabályoknak megfelelő kamerát telepítettek a kerületben, és megkereste az ORFK vezetőjét, hogy megtudja, az eszközök miért nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. „Kíváncsi vagyok, hogy az ORFK hogyan fogja értelmezni ezt a törvényt” - tette hozzá.  

Főváros: szabálytalan kihelyezés

Szabálytalanul, "a szükséges engedély hiányában" szerelték fel a kamerát a fővárosban a Bécsi úton, az Újlaki templom előtti oszlopon - írta a Főpolgármesteri Hivatal városigazgatóság főosztálya és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a III. kerületi polgármesternek címzett levelében pénteken, a Bús Balázzsal készült interjúnk felvétele után. Közölték: a Városháza és a FÖRI a leghamarabb felülvizsgálja a III. kerületi helyszíneket azért, hogy tisztázzák, vannak-e a kerület más pontján is a fenti esethez hasonló, szabálytalan kamerák.

A III. kerületi önkormányzat pénteken azt közölte, hogy a közlekedésbiztonsági kamerák által rögzített szabálytalankodók ellen indított eljárások felfüggesztésére kérte fel Bús Balázs (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet vezetőjét. 

Tarlós István főpolgármester korábban kifogásolta a közterület-felügyelet munkatársainak eljárását, és arra biztatta azokat, akiket a térfigyelő kamerák felvételei alapján bírságoltak meg, hogy ne fizessék be a büntetést. Csütörtökön azt is javasolta, hogy kerületekkel valamilyen társulási formában valósítsák meg a feladatot.

Az ORFK álláspontja szerint a felügyelet kamerafelvételei alapján nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni, az ellenőrök csak feljelentést tehetnek a közlekedők ellen.

Kamera a Szentendrei úton

Két hete történt tragikus baleset a Szentendrei úton. Ezek után Bús Balázs kérte a VÉDA kamerarendszer kibővítését.

„Már tavaly is a Belügyminisztériumhoz fordultam, mert látható volt, hogy ez a kamerarendszer nagy segítséget ad a sebességtúllépések visszaszorításában. Akkor azt válaszolták, hogy egy kamera kihelyezése több mint 100 millió forintos költséggel jár, és akkor tudják teljesíteni, ha az önkormányzat is anyagi felelősséget visel” - emlékeztetett.

Akkor a III. kerület nem tudta ezt vállalni, de idén már igen, és jelezte is a belügyi tárcának, hogy

a költségek harmadát az önkormányzat állja.

Bús Balázs azt mondta, hogy erre még nem kapott választ állami szintről, míg a főváros megkereste, hogy gondolkodjanak együtt, hogyan lehet közösen fellépni.

"Lehet, hogy a VÉDA-rendszeren kívül egyéb sebességmérő kamerák kihelyezésével is megoldást lehet találni. Az a fontos, hogy a Szentendrei úton a gyorsulási versenyeket megszüntessük" - emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×