eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sokan félnek a szürkehályog-műtéttől

Bár a mai modern műtéti technikával a szürkehályog már rutinszerűen gyógyítható, egy friss felmérés szerint tízezerre tehető azok száma, akik halogatják a kezelést - mondta az InfoRádiónak Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A klinika kutatócsoportjának közelmúltban elvégzett reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy Magyarországon több mint 12 ezer ember vakult meg a szürke hályog miatt. Ennek megelőzésére érdemes rendszeresen szűréseken részt venni, valamint az egyik szemet eltakarva időnként önvizsgálatot tartani - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője. Nagy Zoltán Zsolt hozzátette: a műtét mindössze 10-15 percet vesz igénybe, biztonságos, és időseknek sem megterhelő.

Az egyetem tanszékvezetője tévhitnek nevezte, hogy meg kell várni, amíg a hályog "megérik": a korszerű műtéti eszközökkel a betegség minden stádiumban operálható. Kiemelte azt is, hogy bár a betegség jellemzően az idősebb korosztályt érinti, a modern életvitel miatt egyre korábban romlik a látás, és a szürke hályog is hamarabb kialakulhat. Mivel a várható élettartam folyamatos növekedésével emelkedik a veszélyeztetettek, illetve érintettek száma is, a cél az, hogy tíz éven belül másfélszeresére növeljék a műtéti kapacitást - mondta Nagy Zoltán Zsolt.

Németh János, a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért elnöke elmondta, évente végeznek ehhez hasonló felméréseket, korábban például a cukorbetegség okozta látásromlást vizsgálták a lakosságban, a jövőben pedig a szemüveghasználat problémáit, fejlesztendő területeit fogják felmérni. A program célja az is, hogy minél többen minél nagyobb támogatáshoz jussanak szemüveg vásárlásánál, ezzel kapcsolatban már folynak az egyeztetések a minisztériummal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×