eur:
388.49
usd:
360.83
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Ez a gond a gyerekekkel: a bedrótozott nemzedék szótlansága

Ez a gond a gyerekekkel: a "bedrótozott nemzedék" szótlansága

Az úgynevezett "bedrótozott nemzedék", vagyis a mai tizenéves korosztály körében olyan jelentős szerepet tölt be az elektronikus kommunikáció, hogy élőszóban nehezen tudják kifejezni érzelmeiket - állítja a klinikai szakpszichológus. Pedig Kalamár Hajnalka szerint az érzelmek árnyalt kifejezése pozitívan befolyásolja a szervezet egyensúlyát és öngyógyító folyamatokat indít be. A szóbeli kommunikációról szóló beszélgetést teljes terjedelmében az InfoRádió Családi hét című magazinműsorában hallgathatják meg hétfőn este fél nyolckor.

Így kell elfogadni a bedrótozottnak is nevezett nemzedéket – jelentette ki Kalamár Hajnalka.

Ez a gond a gyerekekkel: a bedrótozott nemzedék szótlansága

„Ahogy szokták mondani: »ez dobta a gép«, hogy ez a nemzedék

valós időben több csatornán is tud kommunikálni, többféleképpen is.

Számukra ez teljesen természetes. Ugyanakkor ez másfajta készségrendszert jelent, mint amikor egy fiú és egy lány találkozik és ül a tavaszi napsütésben a padon és valamit meg kellene fogalmazniuk egymásnak.”

A klinikai szakpszichológus kiemelte, az érzelmek sokszínű, árnyalt kifejezése hatással van a szervezet sejtszintű egyensúlyára.

„Ha történik valami velem és azt mondom: »tökjó volt«, kelt valamilyen hatást:

a pozitív üzenet elindul a szervezetben és hatással van a működésére, az egyensúlyára.

Ha azonban azt mondom: »nagyszerű, felemelő volt, ujjongtam, nagyon jól éreztem magam«, akkor az érzelemmel való telítettség az előbbi hatást ezerszeresére fokozza és

beindítja az öngyógyító folyamatokat.”

Kalamár Hajnalka követendőnek tartja az amerikai gyakorlatot, hogy a gyerekek bizonyos témákban előadást tartanak a társaiknak. A klinikai szakpszichológus hozzátette, a magyar iskolarendszer egyik hiányossága, hogy

kevés szóbeli kifejezésre van lehetőség.

Ez a gond a gyerekekkel: a bedrótozott nemzedék szótlansága

„Dolgozathegyek, írásbeliség van, viszont valós idejű, szóbeli kommunikáció nincsen. Nem kapnak visszajelzést, nem kell szemkontaktust teremteni.”

Amikor aztán a felsőoktatásban először kell egy párperces prezentációt készíteni, világvégének élik meg, pedig lehetne ilyet már ötödikben is csinálni – fogalmazott Kalamár Hajnalka.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×