eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megemlékezések az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján - a nap hírei

A magyarság erkölcsi iránytűjének tekinti az 1848-as forradalom üzenetét a miniszterelnök. A szabadság megvédésének fontosságáról beszéltek az ellenzéki pártok politikusai.

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján. A Kossuth téri zászlófelvonás után a Múzeumkertben rendezett ünnepségen Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy az 1848-as forradalom üzenete mércévé és erkölcsi iránytűvé vált a magyarok számára. Hozzátette: a szabadságharc üzenete az, hogy meg kell őrizni az országot a jövő nemzedékek számára, meg kell védeni a brüsszeli törekvésekkel szemben. Orbán Viktor beszédét többen sípolással, bekiabálásokkal próbálták megzavarni. A múzeumkerti ünnepségen Tarlós István főpolgármester azt hangsúlyozta: a magyarságnak ma is keményen meg kell küzdenie céljaiért, álmaiért, érdekei képviseletéért.

Átadták a Kossuth és Széchenyi díjakat az Országházban. Áder János köztársasági elnök arról beszélt: az egyes ember és a nemzetek sorsát a teljesítmény, a becsületes munka és az időtálló egyetemes értékekhez való ragaszkodás alakítja. Kossuth Nagydíjat vehetett át Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató. Kossuth-díjjal tüntették ki mások mellett Sass Sylvia operaénekest, Nagy-Kálózy Eszter és Tahi Tóth László színművészt, Fésűs Éva meseíró, költőt, Frenreisz Károly zeneszerző, előadóművészt és Richter József cirkuszművészt. A Széchenyi-díj kitüntetettjei között van Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Bollobás Béla matematikus, Frei Zsolt asztrofizikus, Tallián Tibor zenetörténész.

A többi között a szabadság megvédésének fontosságáról beszéltek az ellenzéki pártok szónokai a március 15-ei fővárosi megemlékezéseken. Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy vélte: Magyarországon jelenleg nincs szabadság, testvériség és egyenlőség. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a magyar nép szabadság, igazság és anyagi biztonság iránti vágyát hangsúlyozta. Az LMP szónokai a függetlenség, az önrendelkezés gondolatáról beszéltek. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a szabadság csak a demokratikus jog és intézmények uralmával egyeztethető össze. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke úgy vélte: a szabadság az egyenlőség kivívása nélkül csupán az elitek kiegyezése. Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke egy szűk érdekkör elleni kiállásra szólított fel. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke úgy vélte: ma is él a modern, polgári, liberális Magyarország reménye, vagyis a szabadság kivívása a hatalommal szemben.

A baloldali ellenzék által államfőnek jelölt Majtényi László szerint a legreménytelenebb helyzetben sem szabad feladni, akkor sem, amikor úgy tűnik, a szabadság ügye végérvényesen elveszett. A volt ombudsman az Operától indult, Alkotmány utcánál véget ért demonstráción beszélt erről. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke több párhuzamot is vont az 1848-as forradalom és a jelenlegi magyarországi helyzet között. A megmozduláson új köztársaságot követeltek a résztvevők.

Összesen 8 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a Múzeumkertben tartott állami rendezvény helyszínén és közelében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: 7 ember ellen garázdaság, egy ember ellen szabálysértés miatt kellett intézkedni. Országszerte 25 emberrel szemben intézkedett a rendőrség a nemzeti ünnepen rendezett megemlékezéseken. A Honvédelmi Minisztérium nemzeti rendezvényszervező főosztálya arról számolt be, hogy összességében rendben véget értek a nemzeti ünnep központi rendezvényei, több tízezren emlékeztek az idei március 15-én.

A világ számos országában tartottak megemlékezéseket a magyar közösségek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Erdélyben, Kárpátalján, a Vajdaságban és a Felvidéken is tartottak ünnepségeket. Megemlékezések voltak Varsóban, Rómában, Párizsban és Vancouverben is.

Sorozatban negyedszer kapta meg a legjobb kelet-európai repülőtér díját a Budapest Airport. A Skytrax nevű elismerést több mint 2000, a repülőtéren megforduló utas véleménye alapján ítélik oda. A díj történetében először fordul elő, hogy egy kelet-európai repülőtér négy egymást követő évben megkapja a kitüntetést

Eredményes tárgyalásokat folytattak a magyar fejlesztők a franciaországi Cannes-ban megnyílt nemzetközi ingatlanpiaci szakkiállításon. Erről a szervezők adtak ki közleményt. Csütörtökön derül ki, hogy a Liget Budapest Projekt elnyeri-e legnagyobb és legátfogóbb fejlesztés díját. A Budapest-standon bemutatkozik a Liget Budapest Projekt és a 2017-es FINA Világbajnokság.

Egy év alatt tizedével, 7 milliárd 136 millió euróra csökkent tavaly a győri székhelyű Audi Hungaria árbevétele. Peter Kössler, a cég igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a társaságnak a kihívások ellenére is sikerült stabil termelési és pénzügyi számokat elérnie. Hozzátette: a motorokra és a járművekre is erőteljes hatása volt a modellek kifutásának, új modellek belépésének, valamint külső hatásoknak.

Megszületett a Lufthansa pilótáinak bérmegállapodása. A német légitársaságnak és az érintett szakszervezetnek ötéves vita és 14 sztrájk után sikerült megegyeznie. A 2022 júniusáig szóló egyezség szerint az 5400 pilóta 11,4 százalékos fizetésemelést kap, valamint egyszeri, a havi bér 1,8 szorosának megfelelő összeget.

Huszonöt bázisponttal 1 százalékra emelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikai döntéshozó testülete. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Legutóbb december 14-i ülésén emelt kamatot a Fed, akkor szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra, először azóta, hogy egy évvel korábban, 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×