eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Kell egy kis idő, amíg megnyugszik az ingatlanpiac"

Érezhető a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény hatása az ingatlanpiacon - mondta az InfoRádiónak az Otthontérkép vezető elemzője.

Mester Nándor kiemelte, erősen megnőtt a kereslet ezen finanszírozási forma iránt, viszont ez még nem csapódik le az ingatlanok kínálatán és az árán.

„Hiába jogosult egy fiatal pár a CSOK-ra, kétszer is meggondolja, hogy új építésű ingatlant vagy használtat vegyen, ugyanis egyre jelentősebb az árkülönbség a kettő között.”

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette, az ingatlanfejlesztők látva, hogy egymást követik az ösztönzőprogramok, nő a kereslet a termékeik iránt, felvitték az árakat. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az érintettek egy része nem tudja megfizetni ezeket, hiába jogosult a CSOK-ra, ezért inkább visszakozik és addig nyújtózkodik, ameddig a takaró ér – fogalmazott Mester Nándor.

„Ez növekvő keresletet fog indukálni, és el fog telni még akár két-három év is, amíg újra megfizethetőek lesznek az árak.

Az újépítésű ingatlanok árait nem lehet a csillagos égig emelni, mert nem lesz, aki beköltözik.”

A használt lakások piacán nagyobb a kereslet, bár az ingatlanfejlesztők nem ezt mondják – tette hozzá az Otthontérkép vezető elemzője. Mester Nándor hozzátette, a cég friss felmérése azt mutatja, a lakáskeresők 30-40 százaléka visszafordul, amikor ezekkel a magas árakkal találkozik.

„Kell egyfajta megnyugvás a piacnak.”

Nagy az érdeklődés

2017 is az otthonteremtés éve lehet a családok számára, mert továbbra is töretlen az érdeklődés a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény irányt - mondta az InfoRádiónak a család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a program 2015-ös bevezetése óta 36 ezer igénylést fogadtak be, 87 milliárd forint összértékben. 

Logikusnak tűnik az a feltételezés, hogy a CSOK iránti igény vidéken gyakoribb, mert ott megfizethetőbbek az ingatlanok, de ez nem teljesen van így – hangsúlyozta az Otthontérkép vezető elemzője. Budapesten sokkal több olyan ingatlan van, aminél a CSOK-ot igénybe lehet venni, és a fizetőképes kereslet is nagyobb, magasabbak a jövedelmek – tette hozzá Mester Nándor.

„Vannak ugyanakkor vidéki nagyvárosok, ahol indultak vagy fognak kisebb vagy közepes méretű lakásberuházások, ott még nem szálltak még ennyire az árak, és a finanszírozási bizonytalanság sem tántorítja el annyira a leendő vásárlókat, hogy beszálljanak egy ilyen akcióba” - mondta az Otthontérkép vezető elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×