eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Itt a hétvége! Bátorságpróbák jégen és hóban

Itt a hétvége! Bátorságpróbák jégen és hóban

Balaton-átcsúszás, Hófesztivál, MedvExit szabadulós játék. A továbbra is fagyos tél számos kültéri, természeti kalandozást tartogat a merész turisták számára a hétvégén.

A hétvégén sem köszönt be a kikelet, első számú jó tanács továbbra is az, hogy senki se tévedjen el a fagyos erdőben és csak a kijelölt helyeken, nagy körültekintéssel lépjen a befagyott tavak, folyók jegére.

Milyen időjárásra számíthatunk?

"Borult és derült területekre egyaránt kell számítani a hétvégén. Ez azt jelenti, hogy ahol tartósabban borult, párás idő lesz, ott hószállingózás, ónos szitálás is előfordulhat. Ugyanakkor a borult részeken éjszaka nem lesz túl hideg, a hőmérséklet -5 és -6 fok között alakul. A tartósan derült, hóval borított, szélcsendes tájakon viszont hajnalra -10 és -19 fok közé süllyedhet a hőmérséklet. Itt nagy lesz a hőingás, mert nappal 0 fokig, illetve néhány fokkal e fölé melegedhet a levegő" - számolt be a hétvége időjárásáról Mesterházi András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

De félre az aggodalmakkal, hiszen talán egy évtizedben csak egyszer élhetünk meg a mostanihoz hasonló jeget a Balatonon. Az igazi extrémsportember pedig nem csak a Balaton átúszást, hanem a Balaton-átcsúszást is feljegyzi a bakancslistájára.

Programok a Balatonnál

Szombaton délelőtt 11 és 12 óra között indul Badacsonyról a Balaton-átcsúszás, a cél a Fonyódi strand. Az előre bejárt és kijelölt útvonalon szakaszosan indulnak majd a vállalkozó kedvűek a badacsonyi kikötő melletti strandról. Ha sokan lesznek a Balaton-átcsúszók, akkor a részvevők az öt kilométeres távon élőláncot alkotnak majd és a lihogót tartó vadkacsák után újabb elképesztő drónvideók készülhetnek a fagyos magyar tengerről.

Az eseményt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja, Fonyód önkormányzata honlapján azonban arra figyelmezteti az érdeklődőket, hogy a Balaton-átcsúszás magánrendezvény, amely baleset és életveszélyes.

Mit tegyünk, ha beszakad a jég alattunk?

"A legfontosabb, hogy minél kevesebbet mozogjunk, hogy a ruházatunk alá beszorult levegő fenntartson minket. Feküdjünk fel a víz tetejére és hassal próbáljunk meg az előttünk fekvő jég tetejére felcsúszni, úgy, hogy a mögöttünk lévő jégtáblákon a lábunkkal megtámaszkodunk. Tíz percen belül ugyanis nagyon nagy az esélye annak,hogy elvesztjük az eszméletünket" - hangsúlyozta Szél Norbert búvár, a katasztrófavédelem tűzoltó főhadnagya.

Hófesztivál a Mátrában

Aki a jég helyett inkább hóra vágyik, annak a szombat estig tartó mátraszentistváni Hófesztivált ajánljuk figyelmébe. A Hóhatár Hüttében a Lóci Játszik együttes szórakoztatja a forrócsokizó, forralt-borozó közönséget, lesz Radics Gigi koncert és egy, a mátrai betyárról, Vidróczkiról elnevezett havas-tüzes látvány show is.

Szombaton rendezik meg a Hófesztiválon a retro síversenyt, ami azért retro, mert régi falécekkel, régi felszerelésekkel, ruházatokkal érkeznek a versenyzők. Látható például, hogy milyen volt a hetvenes-nyolcvanas évek sídivatja, és ki lehet próbálni, hogy ezek a régi lécek mennyire nehezen csúsznak. Emellett kimondottan a hétvégére nyílik meg a snow-tuning pálya, ami azt jelenti, hogy egy hatalmas hófánkba bele kell huppanni, majd lecsúszni egy másfél-kétméteres hófal tetejéről.

"Ez igazán izgalmas kaland, a gyermekek kimondottan élvezik, amikor visítva száguldanak lefelé" - számolt be a sportprogramokról Erbeszkorn Tamás.

MedvExit a Vadasparkban

Jövő hét végén lesz a Fővárosi Állat és Növénykertben a Mackófesztivál, de aki medve témában szeretne bemelegíteni, annak a Budakeszi Vadaspark MedvExit programját ajánlom. A szabaduló játék 10-12 éves kortól bárki számára élvezhető, bár van egy csavar a történetben: ezúttal ugyanis nem kiszabadulni kell, hanem éppen azt kell megakadályozni, hogy egy felelőtlen ember szabadon engedje Móricot, a medvét. A vadaspark munkatársai azonban mindenkit megnyugtatnak: természetesen mindez csak játék, Móricot senki sem fogja a helyéről kiengedni.

Remek túrák

Aki azonban minden cifraság nélkül a hétvégéjét egyszerűen egy kimerítő teljesítménytúrával töltené, azoknak szombaton a 40 kilométeres Mátrafüred körtúrát ajánljuk. A túra érinti Galyatetőt és a Kőris mocsarat is. Szintén szombaton Budapesten a Szépjuhászné Étteremtől indul 3,5, 10 és 15 kilométeres körtúra a Budai Hegységben.

Vasárnap pedig Balatonalmádiban 10 kilométeres terepfutó versenyt rendeznek, a Börzsönyben a Csóványosi csúcsot hódítják meg a túrázók, a 28 és 14 kilométeres Téli Bükk tájékozódási teljesítménytúrára pedig azokat várják, akik bizonyosan kitalálnak még naplemente előtt a fagyos téli erdőből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×