eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

Buszbaleset: nincs ellentmondás a vallomásokban

Az olasz rendőrség vizsgálata alapján semmi sem utal arra, hogy műszaki meghibásodás okozta a veronai buszbalesetet - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: az Olaszországban ápolt súlyos sérültek egyelőre nincsenek szállítható állapotban, a holttestek azonosítása pedig a járműben keletkezett tűz miatt a vártnál lassabban halad.

Az olasz kórház tájékoztatása szerint a válságos állapotban lévő súlyos sérültek állapota nem romlott – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

„Az égési sérültön bőrátültetést végeztek, ha a koponya- és végtagsérült állapota változatlan marad vagy javul, az olasz orvosi vélemények függvényében 7-10 napon belül akár szállítható állapotba is kerülhet. Azon leszünk, hogy minél előbb haza tudjuk hozni a két sérültet. Egy áldozat rokonai vannak még Veronában, az ő hazatérésük érdekében is intézkedtünk” - mondta el Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a holttestek hazaszállításának előkészítése is zajlik. Hozzátette, egy temetkezési vállalkozókat tömörítő szövetség ajánlotta fel az ehhez szükséges gépkocsikat és szakembereket.

„Az olasz hatóságok azt ígérték, megpróbálnak minél gyorsabban végezni az azonosítással, a szülőktől a DNS-minták levétele megtörtént, a holttestekről történő levétel viszont a buszban kiütött tűz miatt nehezebben halad . Használati tárgyak, ékszerek, ruházat alapján is próbálnak haladni, lehet, hogy a hétfőn jelzett időhöz (szerda, csütörtök) képest kicsit kijjebb tolódik az azonosítás.”

A baleset okáról Szijjártó Péter elmondta, egyelőre semmi olyan nyomot nem találtak, ami műszaki hibára utalna és megerősítették: féknyomot sem találtak.

„Az olasz rendőrség, akit tudott és akart, meghallgatott. Ellentmondás nincs a vallomásokban, senki semmilyen rendkívüli eseményt nem észlelt a balesetet megelőzően.”

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a milánói főkonzulátus munkatársai már visszatértek, egy konzul és a tiszteletbeli konzul van még Veronában. A közigazgatási államtitkár is visszatért Budapestre, amikor a holttestek azonosítása abba a fázisba ér, hogy lehet a hazaszállítást kintről intézni, a konzulok visszamennek Veronába – tette hozzá Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×