eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több dologban is bizonyítania kell az Európai Parlament új elnökének

A külügyi bizottság elnöke a néppárti politika megújulását várja Antonio Tajani új európai parlamenti elnöktől. Az ellenzéki képviselők szerint az olasz politikus kinevezése nem segíti az Európai Unió egységét.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a néppárti politika megújulását várja Antonio Tajanitól, aki kedden választottak az Európai Parlament elnökének. Szerinte karakteres néppárti politika megjelenítése fogja jellemezni az olasz politikust.

Ujhelyi István szocialista képviselő szerint Antonio Tajani megválasztása nem segíti az EU egységét, mert egy olyan politikus lett az EP elnöke, aki mégiscsak a populista Silvios Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök szóvivőjeként vált ismertté.

Hoffmann Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője úgy vélte, az olasz politikus megválasztása a magyar állam számára is pozitív lehet. Tajani Magyarországgal nem ellenséges, erre a hozzáállásra a magyar kormánynak szüksége is lesz.

Ungár Péter, az LMP külügyi szakszóvője: Antonio Tajanival kapcsolatban nemcsak az aggasztó, hogy Silvios Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök szóvivője volt, hanem az is, hogy a Wolkswagen dízel-botrányában is erősen érintett volt.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: a néppárti politikusnak lehetőséget kell adni, hogy bizonyítsa, hogy jó vezető. Azt is bizonyítania kell, hogy amit a kampányában ígért, vagyis hogy mindenki elnöke akar lenni, azt meg is valósítja.

Balczó Zoltán, a Jobbik Európai Parlamenti képviselője szerint az EP elnöke nem egy nagy súlyú vezető a brüsszeli politikában, az Európai Bizottság elnökének van a legnagyobb szerepe.

Hajdu Nóra, az Együtt szakpolitikus úgy vélte, hogy Antonio Tajani múltja miatt alkalmatlan európai parlament elnöki posztjára. Kinevezése azt a képet erősíti, hogy hátsó szobákban, titkos tárgyalások eredményeként döntenek fontos pozíciók betöltéséről.

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa szerint az olasz politikusnak személyisége és a vitatott múltja, valamint pozíciója miatt nem lesz komoly befolyása a brüsszeli politikára. Antonio Tajani elődje, a német Martin Schulz olyan erős karakteres politikát folytatott, amit nehéz lesz folytatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×