eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ezt gondolják a magyar politikusok Donald Trumpról

Ezt gondolják a magyar politikusok Donald Trumpról

A kormánypárti politikusok arra számítanak, hogy Donald Trump amerikai elnök ciklusa alatt javulnak a magyar-amerikai kapcsolatok. Az ellenzéki oldal szereplői szerint sok a bizonytalanság az új amerikai elnök körül.

Felmértük, mire számítanak a magyar pártok az új amerikai elnök politikájával kapcsolatban. A körkérdésünkre adott válaszokból egyre erősödő megosztottság rajzolódik ki.

Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke: „Donald Trumpnak jó viszonya lehet a magyar kormánnyal, és megválasztásának már látszanak a jótékony hatásai. Régóta él bennünk a várakozás, hogy az USA-val szoros szövetségi viszony lehessen, ez most reális célkitűzés.”

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő: „Sok nehézséget jelenthet Donald Trump megválasztása a világpolitika számára, mert a szabad világ legfontosabb gazdasági, politikai, harcászati hatalmában egy nárcisztikus ember, egy populista politikus került vezető tisztségbe.”

Hoffmann Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője bizakodik, hogy az új amerikai elnök politikája Magyarország számára építő jellegű lehet. Szerinte vissza fog térni az őszinte beszéd a politikába.

Ungár Péter, az LMP külügyi szakszóvivője szerint Donald Trump hamis ígéretekkel került az elnöki székbe. Megválasztása egy politikai földrengés. Bár szóban képviseli az amerikai munkavállalók érdekeit, eddigi ténykedése nem biztos, hogy ezt mutatja meg.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője: „Az amerikai elnök háttérbe helyezi a világpolitikai érdekeket. Donald Trump csak az amerikai érdekekkel foglalkozik, semmi más a világon nem foglalkoztatja. Ez teljes tévedés, ma már nem lehet ilyen bezárkózó, protekcionista politikára építeni.”

Balczó Zoltán Jobbik európai parlamenti képviselője: „Magyaroszágnak elemi érdeke, hogy jó viszonyban legyen az Egyesült Államokkal. A kormányra kerülésre készülő Jobbik számára fontos, hogy bárki is van az USA élén, azzal kiegyensúlyozott kapcsolatra törekedjen.”

Hajdu Nóra, az Együtt szakpolitikusa úgy érzi, hogy ahogy Donald Trump a NATO-ról vagy éppen az EU-ról vélekedik, az a világ számára nyugtalanító.

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa szerint Donald Trump nagyon sok mindent mondott, twittelt a kampány során, és sok mindennek az ellenkezőjét is, tehát nincs egyértelmű, világos, koherens elképzelés arról, hogy mit akar. Nem lehet tudni, mire készül a következő négy évben, de reméli, hogy az új amerikai kormányzat is komoly értékeket képvisel majd a politikájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×