eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tálas Péter: a terror véget vet az európai kényelemnek

Leginkább az uniós tagországok nemzeti érdekei miatt gyenge a terrorelhárítási együttműködés az európai országok között - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. Tálas Péter Törökország helyzete kapcsán arról is beszélt, hogy Erdogan elnöki rendszert akar kiépíteni.

Még mindig nincs jele, hogy az Európai Unió saját kezébe venné saját biztonságának kérdését, habár gazdasági ereje megvolna hozzá – mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Az európai országok - tulajdonképpen az EU országait és a NATO tagországait is ide lehet érteni -,

elkényelmesedtek a saját biztonságuk szavatolása szempontjából,

kényelmesebbnek tűnt elviselni az Egyesült Államok védelmét" - mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Az iszlamista terrorizmus terjedése okot adna ugyan az uniós tagországoknak is, hogy másképp védekezzenek a biztonságpolitikai kihívásokkal szemben, mint korábban, például a szeparatista terroristák esetében a 70-es 80-as években, ám Tálas Péter szerint az európai államok még nem jutottak el oda, hogy közösen védelmezzék biztonságukat.

"Ha egyszerűen kell megfogalmazni, akkor azt kell látni, hogy a terrorelhárítás alapvetően rendőrségi és titkosszolgálati feladat. Ám a titkosszolgálatok Európában a terrorelhárítás mellett döntően azért mégiscsak a nemzeti érdekeket védik. A probléma az, hogy valószínűleg ezeknek a szervezeteknek

az együttműködése akkora bizalmi tőkét igényelne, akkora szuverenitás-lemondással járna, amit senki nem hajlandó bevállalni.

A nyugatiak sem, és a keletiek sem" - vélekedett Tálas Péter.

Persze vannak tradicionális együttműködések, de egy közös uniós hírszerzési szervezettől még nagyon messze vagyunk, egyelőre csupán a belbiztonsági rendszerek átalakítása és a nemzeti intézmények közötti együttműködés felgyorsítása várható – tette hozzá Tálas Péter.

Erdogan elnöki rendszerre vágyik 

Erdogan elnöki rendszert akar kiépíteni Törökországban - mondta a műsorban Tálas Péter.

"Ilyen szempontból minden egyes terrortámadás - legyen az Iszlám Állam, legyen az kurd, legyen az akár egy rendőr, aki lelövi az orosz nagykövetet - erősíti ezeket a szándékokat. Lehetőséget ad arra, hogy az elnök rendet ígérjen és rendet teremtsen" - hangsúlyozta.

A júliusi puccskísérlet óta végrehajtott kádercserék is az elnöki hatalom megerősítését szolgálják - tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

"Az első a hadsereg tiszti karának, vezérkarának leváltása, és annak az eurázsiai irányultságú, az oroszokkal partneri viszonyt feltételező és kívánó tiszteknek a helyzetbe hozása, akik láthatóan nagyon erősen támogatják ezt a mostani összefogást, ami Törökország és Oroszország között mutatkozik Szíria kapcsán. Nem jelenti ez azt, hogy teljes mértékben megváltozott volna a török hadsereg, de azt látni kell, hogy a török hadsereg presztízse a júniusi puccs óta nagyon lecsökkent. Nagyon nehéz helyzetben van a török hadsereg, ezért támogatja részben az Erdogan-rendszert, részben annak a külpolitikáját" - fejtette ki a szakértő.

Teljes elitcsere van folyamatban a török államigazgatásban és az oktatásban is - mutatott rá Tálas Péter.

"És van egy harmadik része, a rendőrségi változások. Azért kellene óvatosabban bánni szerintem a rendőrség megtisztításával, kádercseréjével, mert a rendőrség volt az, amelyik a júniusi puccs megakadályozásában nagyon nagy szerepet játszott" - jelezte. 

Figyelemre méltó Törökország külpolitikája is: Erdogan Oroszországgal és Iránnal összefogva akarja meggyengíteni az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat közel-keleti pozícióját - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×