eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

Lázár: felülvizsgálhatják a paksi orosz hitelt

Még a paksi beruházásra nyújtandó orosz hitel lehívása előtt megvizsgálja a magyar kormány, hogy a megváltozott piaci körülmények között mennyire versenyképes a 10 milliárd eurónyi kölcsönről szól hitelkonstrukció - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János arra emlékeztetett: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a 30 évre szóló hitel előtörleszthető legyen és folyamatosan felülvizsgálhatók legyenek a kamatszintek. Hozzátette: ha lesznek kedvezőbb pénzügyi források, akkor elképzelhető az orosz hitel előtörlesztése.

A tárcavezető a Kormányinfón arról is beszélt, hogy reményei szerint december elején lezárulhat az Európai Bizottság vizsgálata a paksi beruházás esetleges tiltott állami támogatásával összefüggésben. Ha ez megtörténik, akkor még az idén megkezdheti a magyar állam az orosz hitel lehívását, de csak a kölcsön konstrukciójának felülvizsgálata után.

Lázár János szerint Paks 2 területén már 2017-2018-ban megkezdődhetnek az érdemi építkezések, ezt Ausztria által tervezett bírósági eljárás sem halasztja.

Néhány tízmilliárd forint lehetne a megtakarítás 

A Portfolio elemzője szerint elképzelhető, hogy ma már olcsóbban is kaphatna a magyar állam hitelt a paksi bővítésre az orosz hitelkonstrukciónál. Beke Károly szerint néhány tízmilliárd forintot takaríthatna meg a kormány a váltással.

„Az elmúlt hetekben kormányzati nyilatkozatok már utaltak arra, hogy gyökeres változás készül az állampapír-piacon. Előzetesen azzal számoltunk, hogy ennek része lehet a paksi hitel kiváltása, illetve piacira való cserélése, bár erről konkrétumok nem hangzottak el, csak találgatni lehet” - mondta Beke Károly.

A Portfolio elemzője kiemelte, arra a kérdésre nehéz válaszolni, hogy a mostani feltételek mellett érdemes lenne-e kiváltani a paksi hitel, mert nincs összehasonlítási alapunk.

„Azt tudjuk, hogy a paksi hitel kamata 4 és 5 százalék között lesz attól függően, melyik évben fizetjük vissza. Ennyire hosszú állampapírunk jelenleg nincs, a leghosszabb tizenöt éves, ezt nagyjából 3,5-4 százalék közötti hozam mellett tudnánk eladni. Devizában pedig 2011-ben volt egy harmincéves kibocsátásunk, ami 5,6 százalékos kamat fogyott el, ez egy dollárkötvény volt, ez 2041-ben fog lejárni. Az lehetne akár viszonyítási alap, de 2015 óta sok minden történt, Magyarországgal kapcsolatban inkább pozitív dolgok” - tette hozzá Beke Károly.

A Portfolio elemzője úgy vélte, dollárban valószínűleg nehéz lenne a 4 százalékos kamat alá menni egy harminc év körüli hitel esetében, euróban elképzelhető, hogy 3-3,5 százalékon tudnánk felvenni, valamekkora csökkenést el lehetne érni.

„Tízmilliárd eurónál legfeljebb néhány tízmilliárd forintnyi megtakarítást jelenthet” - mondta el Beke Károly az InfoRádióban.

A hitelező bank csődben van

A paksi hitelt biztosító orosz bank a csőd szélén áll, így elképzelhető, hogy nem tudja finanszírozni az atomerőmű építését - mondta Jávor Benedek az InfoRádiónak. Az Európai Parlamenti képviselő szerint a piacon nem lehet 30 éves futamidejű, atomerőművi beruházásra hitelt találni.

A Párbeszéd politikusa elmondta, az Európai Bizottság nem vizsgálta az orosz-magyar megállapodást sem a tenderelmaradás, sem az állami támogatás miatti vizsgálatban, tehát nem valószínű, hogy Brüsszel nyomása állna a háttérben. Az a valószínű, hogy a kormánynak fő a feje a beruházás finanszírozása miatt, több okból is – fogalmazott Jávor Benedek.

„Egyrészt a két évvel ezelőtt megkötött szerződés rossz piaci konstrukció, egy drága hitel. Egy ilyen, harmincéves futamidejű, beruházást finanszírozó hitel nincs a piacon, nem lehet egyszerűen kiváltani. A harmadik probléma, hogy a hitel folyósítására kijelölt állami tulajdonú külkereskedelmi bank tavaly év vége óta csődben van és az orosz költségvetés nincs abban az állapotban, hogy érdemben konszolidálja.”

Az Európai Parlament képviselője hozzátette, egyes becslések szerint 18 milliárd dollár tőkepótlásra lenne szüksége a banknak a talpraálláshoz, jelenleg olyan infúzión tartják, ami megakadályozza a teljes összeomlást. Jelenleg a Vnyesekonom Bank nem képes hitelkihelyezésre – hangsúlyozta Jávor Benedek.

Arról, hogy miért most vizsgálják felül a hitelt, a Párbeszéd politikusa azt mondta, Lázár János már korábban is emlegette. Eddig nem használtunk fel az orosz hitelből, nem kellett a kormánynak azzal, hogy szeretnék lehívni, de a bank nem tudja folyósítani.

„Ha a kormány eláll az orosz finanszírozástól, az egyik olyan okot számolja fel, amivel érvelt a Roszatom ajánlatának elfogadása mellett, azaz nyilvánvalóvá teszi, hogy más nukleáris cégeket is megbízhatott volna vagy akár tenderen választhatta volna ki a kivitelezőt, hiszen az az ok, hogy az oroszok finanszírozást is kínálnak, megszűnt” - mondta Jávor Benedek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×