eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68514.47
2024. május 8. szerda Mihály

Svédország befogadó-készségét méltatta Ferenc pápa - a nap hírei

Svédország menedékkérők iránti befogadó-készségét méltatta Malmőben Ferenc pápa. Megindították a régóta tervezett ostromot az Iszlám Állam kezén lévő Moszul ellen az iraki erők. A Portugál Nyelvű Országok Közösségének társmegfigyelő tagja lett Magyarország.

Svédország menedékkérők iránti befogadó-készségét méltatta Malmőben a több mint 15 ezer ember előtt tartott misén Ferenc pápa. A belépődíjakat fiatal szíriai menekültek megsegítésére használják fel. A katolikus egyházfő Mindenszentek napján áldottnak nevezte a svédeket, akik sok európai nemzettel ellentétben több tízezer menekültet fogadtak be. A pápa a reformáció 500. évfordulójára hétfőn érkezett Svédországba a megbékélés újabb jeleként. A katolikus egyházfő elismerte a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásait.

Eltörli a vízumkényszert a román és a bolgár állampolgárokkal szemben Kanada. Bukarest és Szófia is ezzel a feltétellel adta hozzájárulását az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséhez. Azok, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek, már május 1-jétől vízum nélkül léphetnek be Kanadába. Ottawa ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy rendkívüli esetekben ismét vízumkényszert vezessen be Romániával és Bulgáriával szemben.

Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgás után. A földmozgások miatt újabb épületekben keletkeztek károk. Harminchat éve nem mértek a vasárnapihoz hasonló erejű földrengést Olaszországban, a természeti csapásnak nincs halálos áldozata, de az anyagi károk jelentősek. Mintegy 15 ezren váltak hajléktalanná és több mint 5 ezer műemlék rongálódott meg. Az augusztus 24-ei, 6,1 erősségű földmozgásban 300-an haltak meg Olaszország középső részén.

Megindították a régóta tervezett ostromot az Iszlám Állam kezén lévő Moszul ellen az iraki erők. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tüzérségi fegyverekre rakétákkal és kézifegyverekkel válaszoltak a dzsihadisták. Az iraki erők támogatására az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció harci gépei a levegőből támadták az Iszlám Állam állásait. Közben ENSZ források szerint a dzsihadisták több mint 20 ezer civilt hurcoltak el közeli településekről Moszulba, hogy ott élő pajzsnak használják őket. A dzsihádista szervezetnek mostanra Moszul maradt az egyetlen bástyája Irakban.

Két héttel meghosszabbította a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló ellenőrök mandátumát az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A szakértők megbízatása hétfő éjfélkor szűnt volna meg. Az ellenőrök eddig azt állapították meg, hogy a szíriai kormány legalább 3 alkalommal klórgázt vetett be, az Iszlám Állam fegyveresei pedig egyszer biztosan mustárgázt alkalmaztak.

A brit belbiztonsági szolgálat vezetője szerint fenyegetést jelent az európai országokra Oroszország politikája. A Kreml visszautasította a kijelentést. Andrew Parker, az MI5 vezetője a Guardian című brit napilapban úgy vélte: Moszkva egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljai elérésére, és eszköztárából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés és a kiberhadviselés sem. Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő alaptalannak nevezte az állításokat.

A Portugál Nyelvű Országok Közösségének társmegfigyelő tagja lett Magyarország. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében a déli nyitás politikája elismeréseként értékelte a döntést. Magyarország társtagságáról a szervezet Brazíliavárosban megrendezett csúcstalálkozóján határozott. A Portugál Nyelvű Országok Közösségének jelenleg 9 teljes jogú és 10 megfigyelői státuszú tagja van. Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Uruguay csatlakozott az 1996-ban alapított közösséghez.

A többi között a lakhatási válságról és az átalakuló szakképzés gondjairól kérdezik a kormány képviselőit szerdán az MSZP politikusai az Országgyűlésben. A Jobbik egyebek mellett a külföldiek földtulajdonlásával összefüggésben vár majd választ. Az Országgyűlés aktuális két hetes ülése szerdán ér véget kérdésekkel és azonnali kérdésekkel, határozathozatalok nem várhatók. A gazdasági bizottság szintén szerdán vitatja meg, hogy van-e lehetőség az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, valamint az óraátállítás Jobbik által kezdeményezett megszüntetésére.

Utolsó európai útján Sármelléken landolt a Lufthansa két Boeing 737-es repülőgépe. A német légitársaság 48 év után hivatalosan is kivonta ezeket a géptípusokat a forgalomból. A cégnek hat ilyen gépe maradt már csak, ezentúl kizárólag Airbusokat közlekedtet, a Boeing-ok a héten Miamiba repülnek, ahol eladják őket.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×