eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Chikán Attila: végre kellene hajtani, amit a pedagógusok követelnek

Chikán Attila: végre kellene hajtani, amit a pedagógusok követelnek

Egy ország hosszú távú fejlődése alapvetően az oktatáson múlik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár. Szerinte végre kellene hajtani azokat a szerkezeti és tartalmi változásokat, amelyeket követelnek a pedagógusok.

„Az oktatásnak megvan az a sajátossága, hogy a befektetés eredményei hosszú távon mutatkoznak meg. Egyik évről a másikra az oktatásfejlesztéssel nem lehet érzékelhető, politikailag aktiválható eredményeket felmutatni. Ezért is van az, hogy hazánkban a különböző kormányzatok mind elmulasztották azokat a fejlesztéseket, amelyek az oktatásban komoly előrelépést eredményeztek volna” - fogalmazott az egyetemi tanár.

Emiatt hosszú távon tartós lemaradásra lehet számítani – tette hozzá a volt gazdasági miniszter.

„Ma már az oktatásunk katasztrofális állapotban van, erről szól manapság nagyon sok médium, és erről szólnak természetesen azok a tüntetések, vagy éppenséggel értelmiségi felháborodások, amelyek ezen a területen megnyilvánulnak” - véli a közgazdász.

Chikán Attila szerint az oktatásból a társadalmi megbecsülés hiányzik a legjobban.

„Nem ismerjük fel, sőt, esetenként hangosan leértékeljük a szerepét a gazdaságban, leértékeljük azokat, akik ezen a területen dolgoznak, és elindítottunk már jó régen egy olyan folyamatot, ami egy lefelé menő spirál olyan szempontból, hogy egyre nehezebb olyan embereket pályára állítani, akik tényleg tehetségesek, tényleg rátermettek, tényleg elhivatottak, hiszen szembe kell nézniük – ha nem is megvetéssel, de legalábbis – egy lekezeléssel a társadalom részéről” - fejtette ki Chikán Attila.

Az egyetemi tanár hozzátette: a társadalmi megbecsülés nem pénzkérdés, ugyanakkor az is tény, hogy az oktatási rendszerbe jóval több pénzt kellene beletenni.

„Azt hangsúlyozni szeretném, hogy egy elavult, rossz struktúrába több pénzt beleöntve nem fogunk előbbre jutni. Magyarán azokat a szerkezeti és tartalmi változásokat, amelyeket követelnek a pedagógusok is, végre kellene hajtani” - véli a volt gazdasági miniszter.

Chikán Attila szerint az oktatás és a foglalkoztatás összehangolásában sem javult a helyzet.

„Vannak kockázatok a magyar gazdaságban”

A magyar gazdaság növekedési pályáján rövid távon nem, hosszú távon azonban lát kockázatot a volt gazdasági miniszter. Chikán Attila erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Az elmúlt időben megjelent értékelések megállapították, hogy a magyar gazdaság továbbra is kétséges pályán mozog – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár, volt gazdasági miniszter.

„Vannak jó makrogazdasági mutatók, ugyanakkor azok a szerkezeti tényezők, amelyek emögött vannak, továbbra is lefelé menő tendenciát mutatnak. A dolog lényege az, hogy a gazdaság stabilitása, - ha úgy tetszik – a sérülékenysége makroszempontból javult, ugyanakkor ezt olyan áron értük el, amik a jövőt nagyon súlyosan érintik” - fogalmazott.

Chikán Attila hangsúlyozta: a külső kockázatok Magyarországtól függetlenek, éppen ezért nem is nagyon tehetünk ellenük.

„Amit mégis tudunk tenni, az az, hogy legalább a magunk részéről csökkentjük azokat a felületeket, amelyeken ezek a külső kockázatok érvényesülni tudnának. Ez azt jelenti, hogy egyrészről a belföldi gazdasággal kapcsolatos döntéseket lehetőség szerint minél inkább tartsuk saját kézben – ebből a szempontból a kormány teljesítménye jónak mondható – a másik oldalról viszont alkalmazkodjunk és integrálódjunk ebbe a nemzetközi gazdaságba, ami azt jelenti, hogy azokat a piaci versenyfeltételeket, EU-s integrációs feltételeket, amelyek ezt a beágyazottságot növelik, nekünk is erősíteni kellene. Ebben viszont az hiszem, nem vagyunk jók” fejtette ki a közgazdász.

A volt gazdasági miniszter jelenleg nem lát a magyar gazdasági növekedést veszélyeztető rövid távú kockázatot.

„Arra vonatkozóan, hogy most csődhelyzet állna elő, ezzel kapcsolatban nem látok rövid távú kockázatot. Hosszú távon a kockázat az, hogy a kormányzat gazdaságpolitikája olyan helyzetbe sodorja az országot, amikor muszáj lesz lépni, és a kényszerhelyzetben hozott döntések általában nem olyan jók, mint ha szabadon lehet megválasztani a feltételeket” - véli az egyetemi tanár.

Chikán Attila szerint hosszú távon vagy a gazdasági mutatók, vagy a mutatókkal kapcsolatos elégedetlenség lehet olyan, ami miatt a gazdasági növekedésben kockázati helyzet állhat elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×