eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Jövőre 20 milliárd forinttal csökken a bankadó - a nap hírei

Két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok. Nagy-Britanniában megkezdődött az uniós tagságról június 23-ára kiírt népszavazás kampánya.

Jövőre 20 milliárd forinttal csökken a bankadó - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az OTP Bank éves rendes közgyűlésén azt mondta: a kormány lépéseket tesz a készpénzforgalom visszaszorítására egyebek mellett a bankkártya-elfogadóhelyek számának növelésével. Szólt arról mis, hogy a tervek szerint a Budapest Bankban meglévő állami tulajdon értékesítését év végéig, az Erste Bank 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlását pedig június 30-ig zárja le a kormány.

Részvényenként 165 forintos osztalékot szavazott meg az OTP közgyűlése. A testület döntése alapján ez 46,2 milliárd forint kifizetését jelenti. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen kiemelte: a bankcsoport számára véget ért a válság, a magyar bankrendszer és az OTP is növekedési pályára állt, és reményei szerint a folyamat a következő években is folytatódik.

Tíz és fél milliárd forintos technológiafejlesztő és kapacitásbővítő program indul a Rába Járműipari Holdingnál, miután a vállalat elfogadta az erről szóló javaslatot. A fejlesztés a következő másfél évtized stratégiájának első állomása, és a csoport futómű üzletágát érinti. A beruházás előkészítése még ebben az évben elindul, s várhatóan 2019-ben fejeződik be.

A negyedik negyedévben már pénzintézetben is lehet postai szolgáltatást igénybe venni jelentette ki a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár. Németh Lászlóné közölte: a tárca szeretné elérni, hogy a korszerű pénzügyi szolgáltatásokat bárhol, lehetőleg azonos színvonalon igénybe lehessen venni. Hozzátette: leghamarabb 300-500 településen lehet szó ilyen szolgáltatás bevezetéséről.

A kormány döntése értelmében 125 milliárdról 137 és fél milliárd forintra nőtt a 3-as metró felújítására szánt állami támogatás - erősítette meg a főpolgármester. Tarlós István hozzátette: nincs lehetőség új szerelvények vásárlására, csak a régiek felújítására. Szólt arról is, hogy folytatódnak a kerékpáros fejlesztések, ugyanakkor a rend biztosításáért részleges tiltások bevezetését is elképzelhetőnek nevezte. A főpolgármester szerint 2018 végére készülhet el a római parti védmű.

Szombaton lép életbe a kereskedelemről szóló törvény módosítása, miután az újbóli vasárnapi nyitvatartásra lehetőséget adó jogszabályváltozás megjelent a Magyar Közlönyben. Az Országgyűlés április 12-én vonta vissza a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára. A most kihirdetett törvénymódosítással a kiskereskedelemben visszaáll az alig több mint egy éve, 2015. március 15-én bevezetett boltzár előtti állapot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének előzetes adatai szerint több száz iskola és több ezer pedagógus vett részt az érdekképviselet által meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban. Mendrey László, az érdekképviselet elnöke elmondta: az volt a cél, hogy felhívják a társadalom és a kormány figyelmét, nem jó irányban haladnak a dolgok. Hozzátette: a következő lépés az április 20-ai egész napos sztrájk, amelyet támogat a PDSZ. Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt: legközelebb hétfőn ül asztalhoz a pedagógusok sztrájkbizottságával.

Az Európai Unió külső határai és a közösségen belüli szabad mozgás megvédésére tett javaslatot a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 elnevezésű tíz pontból álló tervet. Indítványát azzal indokolta, hogy elhibázottnak tartja a migrációs válság kezelésére tett európai bizottsági javaslatot, amely a menekültügyi rendszert akarja megreformálni, Magyarország álláspontja viszont az, hogy a határokat kell megvédeni.

Egységes válaszokat sürget az Európát ért biztonsági kihívásokra a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Pozsonyban, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán a Globsec 2016 konferencián azt mondta: az Európai Unió kudarcot vallott a bevándorlási válság kezelésére adott válaszaival, mivel azt a kvótákra alapozta.

Közös javaslatot készített az adóelkerülés és a korrupció ellen az Európai Unió öt legnagyobb tagállama. Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország arra kéri a világ legfejlettebb államait tömörítő G20-csoportot, hogy közösen állítsák össze az adóparadicsomok listáját, büntessék meg az együttműködést elutasító országokat, valamint az információk automatikus cseréjével fedjék fel a fedőcégek valós tulajdonosainak kilétét.

Nagy-Britanniában megkezdődött az uniós tagságról június 23-ára kiírt népszavazás kampánya. David Cameron konzervatív párti miniszterelnök 3 éve jelentette be, hogy újra akarja tárgyalni Nagy-Britannia viszonyrendszerét az unióval, és utána népszavazásra kívánja bocsátani azt a kérdést, hogy a brit választók továbbra is az unióban, vagy azon kívül szeretnék tudni országukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×