eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Schiffer: épeszű ellenzéki párt nem ad biankó csekket a kormánynak

A Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke szerint épeszű ellenzéki párt nem ad "biankó csekket" a kormánynak.

Schiffer András ezt azzal kapcsolatban mondta az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában, hogy kedden négy parlamenti frakcióval rendelkező párt a terrorveszély-helyzet jogi szabályozásáról egyeztetett a Honvédelmi Minisztériumban.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány alkotmánymódosítást javasol, hogy az alaptörvényben önálló tényállás legyen a terrorveszélyhelyzet. Kihirdetése esetén a honvédség is segíthetné a rendőrség munkáját. Ha a parlament elfogadja az egyeztetésen ismertetett alkotmánymódosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne. Ekkor a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az Alaptörvény rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását átmenetileg felfüggeszthetné.

Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a módosítás "biankó csekket" adna a miniszterelnök kezébe, aki parlamenti vagy államfői jóváhagyás nélkül hatvan napra csorbíthatná az emberek szabadságát. Hangsúlyozta: az LMP nem járul hozzá ahhoz, hogy a kabinet egy pontosan nem meghatározott, úgymond "jelentős terrorveszély" esetén korlátozhassa az emberek mozgásszabadságát, a postai vagy az internetforgalmat, a gyülekezési jogot vagy a külföldiek beutazását.

Az LMP társelnöke azt mondta, hogy ők is észlelik az új veszélyhelyzetet, azonban meggyőződésük szerint a szükségállapot jelenlegi alkotmánybéli szabályozása kínál mozgásteret arra, hogy terrorcselekmények esetén a honvédség segítse a rendőrség munkáját.

Mint mondta, azért ment el a megbeszélésre, mert felelős ellenzéki, akinek fontos a magyar emberek biztonsága, ezért minden erről szóló egyeztetésen részt vesz. Hozzátette: pártja nyitott a további tárgyalásokra az alaptörvény módosításáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×