INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bírósághoz fordul az MSZP a nyitvatartási népszavazás ügyében

Infostart / InfoRádió
Bírósághoz fordul az MSZP, amiért a Nemzeti Választási Iroda elnöke nem a párt vasárnapi nyitva tartásához kapcsolódó népszavazási kérdését terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság elé. Az NVI elnöke elismerte a jogi hiátust. Õk a Kúriához és az Igazságügyi Minisztériumhoz fordulnak.

A szocialisták múlt hét csütörtökön már magabiztosan nyilatkoztak arról, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kezdeményezésük átmehet a Nemzeti Választási Iroda szűrőjén.

"Ennél egyértelműbb, egyszerűbb és világosabb kérdést nem lehet feltenni" - jelentette ki Harangozó Tamás.

Aztán mégis elbukott az MSZP kezdeményezése, ugyanis a Kúria egy korábbi ügyben meghozott döntésének hivatalos megjelenése előtt nyújtották be a kérdésüket.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke egy másik - a nyitva tartással összefüggő - népszavazási kezdeményezést terjeszt az NVB elé. Ezt a beadványt az a Vajda Zoltán Tamás tette, aki másokkal együtt március 15-én, majd később még többször is "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseket is indított. Mostani kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?".

"Én kénytelen vagyok folyamatosan a saját álláspontom szerint hozni a határozatokat. Ezt mindenképpen jeleztük és nemcsak mi észleltük, hanem természetesen a Kúria is, úgyhogy Darák Péter elnök úrral beszéltük meg, hogy szerdán délelőtt összeülünk az Igazságügyminisztérium képviselőjével, hogy a Nemzeti Választási Iroda és a Kúria jelezhesse, milyen probléma áll itt fent" - mondta Pálffy Ilona.

Harangozó Tamás törvénysértésnek nevezte a történteket. Az MSZP frakcióvezető-helyettes szerint a bíróság határozata azonnal jogerőssé válik, nem kell megvárni, amíg azt közzéteszik a Kúria honlapján.

"Mi a bírósághoz azért szeretnénk fordulni, mert itt egy olyan jogi nonszenre hivatkozva utasították el a kérésünket, amit, azt gondolom, egy jogállamban nem lehet megcsinálni. Ha van olyan kérdés, ami egyébként alkalmas ugyanarra a célra, mint a mienk, akkor megfontoljuk, hogy nem visszük végig az eljárást."

Az ügyben döntés leghamarabb kedden várható.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk