INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Esztergom visszavette oktatási intézményeit az államtól

InfoRádió / MTI
Az esztergomi önkormányzat visszavett az államtól hat alapfokú és két középfokú oktatási intézményt, valamint egy középfokú kollégiumot, amelyek a korábbi polgármester, Tétényi Éva ideje alatt kerültek állami kezelésb

Sasvári Viktor, a testület pénzügyi bizottságának elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, az állam a költségvetési törvényben már január 1-jétől ingyenesen Esztergom tulajdonába adta az intézményeket, azonban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) helyi tankerületével való adminisztrációs egyeztetések miatt húzódott el az átadási folyamat.

Az intézményfenntartó és az önkormányzat között kötött vagyonkezelési szerződés szerint az intézményrendszert 2015 szeptember elsejéig a KLIK működteti.

A pénzügyi bizottság elnöke hozzátette, az átvételt követően az önkormányzatnak fél éve van annak eldöntésére, hogy a saját üzemeltetésben tartja az oktatási intézményeket, vagy visszaadja őket a KLIK-nek és továbbiakban fizeti a fenntartás költségeit.

Az önkormányzat érintett intézményei az úgynevezett "Esztergom törvénnyel" 2012-ben kerültek állami tulajdonba, mivel Tétényi Éva független polgármester az elődje, Meggyes Tamás idején felhalmozódott 20 milliárdos tartozás miatt adósságrendezési eljárást indított az önkormányzat ellen. Az eljárás a fizetésképtelenség közelébe jutatta az önkormányzatot, és ez veszélyeztette az intézmények működését.

Az állam 2012-től az átvétel ellenére a fenntartás költségeit továbbra is kifizettette az önkormányzattal. Mivel az összeget nem utalták át önként, rendszerint inkasszóval emelték le a számláról.

Az "Esztergom törvény" szerint az állam a tulajdonjogot is elvette a várostól, azonban ezt a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba soha nem vezették át - áll az önkormányzat és a KLIK között kötött vagyonkezelési szerződésben.

A címlapról ajánljuk