eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarország célja, hogy Törökország felől gáz érkezhessen Közép-Európába - a nap hírei

Magyarország célja, hogy Törökország felől gáz érkezhessen Közép-Európába - jelentette ki a magyar miniszterelnök. Elérheti a 100 milliárd forintos nagyságrendet a Buda-Cash Brókerház által okozott kár - közölte a nemzeti bank alelnöke.

Magyarország célja, hogy Törökország felől gáz érkezhessen Közép-Európába - jelentette ki a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a magyar-török üzleti fórumon a nyugati és a keleti világ együttműködését szorgalmazta. Ezzel összefüggésben Ahmet Davutoglu török kormányfő az üzletemberek közötti akadályok felszámolását sürgette. A török gazdasági miniszter pedig arról beszélt, hogy reális cél a két ország közötti 5 milliárd dolláros áruforgalom elérése.

Jelentősen nő Törökország szerepe a következő időszakban Közép-Európa energiabiztonságának tekintetében - hangsúlyozta az Inforádióban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Aréna című műsorban emlékeztetett arra, hogy Oroszország Törökországba fogja szállítani a Déli Áramlatba szánt gázt. Hozzátette: Magyarország érdeke, hogy ez az orosz gáz eljusson Közép-Európába. Hogy milyen módon, annak eldöntésében Ankarának kulcsszerepe lesz.

Elérheti a 100 milliárd forintos nagyságrendet a Buda-Cash Brókerház által okozott kár - közölte a nemzeti bank alelnöke. Windisch László azt mondta: a gyanú szerint a cég az elmúlt 10 évben valamennyi adatszolgáltatását meghamisította és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A jegybank ma (kedd) azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez. A vizsgálat lezárásáig az ügyfelek nem férhetnek hozzá értékpapírjaikhoz és pénzeszközeikhez sem.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 2,1 százalékos szintjén a Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A forint erősödött a piaci várakozásoknak is megfelelő hírre. A jegybanki alapkamat tavaly július óta változatlan. Elemzők arra számítanak, hogy a testület következő, márciusi ülésen már kamatcsökkentés lesz.

Csökkent az álláskeresők száma januárban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az év első hónapjában 414 ezren kerestek munkát, 5,3 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,3 százalék, a munkavállalási korúakhoz képest 6,3 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya.

Nem tervezi a tankötelezettségi korhatár emelését a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Nemzet értesüléseire reagált. A lap a szakképzési stratégiára hivatkozva írt arról, hogy ismét feljebb emelhetik a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát. A minisztérium azonban azt közölte: a szakképzés átalakításából nem következik automatikusan a korhatár emelése.

Csak feltételekkel tartja elfogadhatónak az egészségügyi államtitkárság szakorvosi minimálbérre vonatkozó javaslatait a Magyar Rezidens Szövetség. Dénes Tamás elnök egy szakmai konferencián bírálta a szakorvosok röghöz kötését, ugyanakkor üdvözölte, hogy ha megvalósul a szakorvosi minimálbér rendszere, akkor nem szabadna hálapénzt elfogadni. Beszélt arról is, hogy tavaly 15 százalékkal több fiatal orvos ment külföldre, mint egy évvel korábban, vagyis az elvándorlás visszafordítását célzó eddigi intézkedések nem elegendők.

Márciustól korszerűsödik a szociális ellátórendszer, amely egyúttal igazságosabbá és átláthatóbbá válhat - közölte a szociális államtitkár. Czibere Károly elmondta: a tavalyihoz képest 3,3 milliárddal 35 milliárd forintra emelték az állami támogatási keretet. Hozzátette: március 1-jétől az önkormányzatok maguk dönthetnek a szociális keretek elosztásáról és a támogatási formákat is maguk határozhatják meg. A települések java a korábbinál nagyobb kerethez jut.

Elsőfokon kiskorú veszélyeztetése miatt egyenként 2 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék a gyermekbántalmazással vádolt szigetszentmiklósi házaspárt. A nemi erőszak bűntette alól ugyanakkor felmentették őket. A bíróság beszámította azt a két évet, amit a szülők előzetes letartóztatásban töltöttek, ezért a házaspár szabadlábra került. A felügyeleti jogukat azonban mindhárom gyermek esetében megszüntették.

A szabályok szigorú betartásával lassítaná a forgalmat, így harcolná ki a béremelést a BKV legnagyobb érdekvédelmi szervezete. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet úgy fogalmazott: engedelmességi mozgalmat indítanak, vagyis például csak az előírásoknak mindenben megfelelő járműveket engednek ki a forgalomba. Így akár több száz megkérdőjelezhető állapotú jármű is a garázsban maradhat, ami miatt megbénulhat a fél város közlekedése.

Magyarország teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez. Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a szerződés budapesti aláírása után az InfoRádióban elmondta: a jövő évtől a szervezet összes ipari, oktatási és tudományos tendere megnyílik majd a magyar vállalatok előtt. Az Európai Űrügynökségnek 22 tagországa van.

Több mint 40 milliárd forint fordítható kastélyok fejlesztésére a Nemzeti Kastélyprogramban. Sághi Attila, a Forster Központ elnöke elmondta: a 2014 és 2020 közötti pályázati időszakban 33 milliárd forint európai uniós és 10 milliárd forint hazai költségvetési forrásból országszerte 35 kastélyt fejlesztenek. A tervek szerint 2015 végéig az ozorai Pipo-várban, Somogyváron, Edelényben és Majkon is lezárulnak a turisztikai beruházások.

Csehországban 9-en meghaltak, egy nő pedig súlyosan megsebesült, amikor egy ismeretlen lövöldözni kezdett a dél-morvaországi Magyarbród város egyik vendéglőjében. Az utolsó halálos áldozat a támadó volt, aki agyonlőtte magát, amikor a rendőrök rajtaütöttek. A cseh belügyminiszter a helyszínen azt mondta: nem terrorista támadás történt, a lövöldöző egy 60 éven felüli, valószínűleg mentálisan sérült férfi volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×