eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Országosan is megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását

Országosan is megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását, mivel sikeresen zárult októberben az a mintaprogram, amely elsőként Vas megyében kezdte meg az osztatlan tulajdon megszüntetését - közölte V.Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára pénteken Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

Országosan 970 ezer hektárt, 64 ezer földrészletet és több mint 300 ezer tulajdonost érint a részarány-tulajdon kimérése, ami az államtitkár szavai szerint hozzájárul ahhoz, hogy tisztább viszonyok legyenek a földtulajdonban.

Hozzáfűzte: minden megyében két-két földhivatal illetékességi területén indulhatnak meg még ebben az évben a megosztással kapcsolatos munkák, amelynek menetét az érintettek jelentősen felgyorsíthatják, ha egymás között megegyeznek.

Az osztatlan földtulajdon megszüntetése, a részarány-kiadás várhatóan a kormányzati ciklus végéig be is fejeződik - tette hozzá V. Németh Zsolt.

Elmondta: azokat a földtulajdonosokat, akik a 2012 június elsejei határidőig kérvényezték a közös földtulajdon megszüntetését, bevonják az eljárás kezdeti szakaszába, és egy úgynevezett egyezségi tárgyaláson javaslatot tehetnek a megosztás módjára, illetve a kérelmezők egymás között is megállapodhatnak a kiosztandó földrészletek sorrendjéről. Sőt, azokat is bevonhatják a rendezésbe, akik nem kérték határidőig a közös földtulajdon megszüntetését.

V. Németh Zsolt szólt arról is, hogy Vas megyében három földhivatal illetékességi területén zajlott a program, amelynek lebonyolítása az eredetileg tervezettnél néhány hónappal hosszabb ideig tartott. Ennek részben az is oka volt, hogy időközben módosult a földhasználatról szóló törvény, ami a közös tulajdon esetében a tulajdonosoknak - például egy későbbi bérletnél vagy vásárlásnál - előjogokat biztosított.

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva közölte: a közös tulajdon megszüntetése a megyében sok esetben ahhoz is hozzájárul, hogy az úgynevezett "zsebszerződések" ne érvényesülhessenek.

Ágh Péter, Vas megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a megyében is tovább folytatódik a részarány-kiadás, hiszen 1400 további olyan földrészlet van, amelynek a kiadását kérték és amely nem szerepelt a mintaprogramban.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott elmondta: a megyében eddig csaknem 400 millió forintot fordítottak a programra.

Az MTI tudósítója a sajtótájékoztatót követően minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy a rendezésre 2015-ben országosan összesen 4,5 milliárd forint - a tavalyi büdzséből megmaradt 1,5 milliárd és az idei költségvetésben rendelkezésre álló 3 milliárd forint - költségvetési forrás fordítható.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×