eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

EBESZ-főtitkár: súlyosbíthatja az ukrán konfliktust az amerikai fegyverszállítás

Súlyosbíthatja a kelet-ukrajnai konfliktust és Oroszország közvetlenebb beavatkozásához vezethet, ha az Egyesült Államok az ukrán hadsereg fegyverekkel való ellátása mellett dönt - mondta Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára.

Az amerikai fegyverszállítások "akár ahhoz is vezethetnek, hogy Oroszország közvetlenebb módon beavatkozik a konfliktusba. (...) Továbbra is az a célunk, hogy csökkentsük a feszültséget, ezért úgy vélem az erőfeszítéseknek a jövőben is erre kell irányulniuk" - mondta Zannier a müncheni biztonságpolitikai konferencián a Reuters hírügynökségnek.

Zannier ugyanitt arról is beszélt, bár az EBESZ megfigyelői nem voltak szemtanúi annak, hogy a felkelők Oroszországból kapnak fegyvereket, egész biztosak benne, hogy ez a helyzet.

"Azt látjuk, hogy miközben (sok) fegyver elpusztul a katonai akciók közben, (...) a szeparatisták oldalán mindig vannak kéznél új fegyverek" - mondta. Mivel az EBESZ megfigyelői nem tudnak róla, hogy Ukrajna bármelyik más részéből kapnának fegyvereket a szakadárok, "az a következtetésünk, hogy azoknak a másik oldalról, az orosz határon túlról kell érkezniük" - tette hozzá.

A szeparatisták az EBESZ megfigyelői szerint harckocsikkal, rakétavetőkkel és nehéztüzérséggel, köztük tarackokkal is rendelkeznek, és "rengeteg lőszerük van".

Az EBESZ-nek mintegy 400 megfigyelője tartózkodik Ukrajnában, de számukra nem adottak a feltételek ahhoz, hogy megfelelően végezzék feladatukat. Így például a szeparatisták által ellenőrzött határszakaszon lévő nyolc átkelőből csak kettőt tudnak szemmel tartani.

Ugyanakkor az EBESZ-főtitkár azt is elmondta, hogy ennek ellenére ha a jövő héten valóban megszületne egy újabb békemegállapodás a francia-német diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően, úgy a szervezet kész szerepet vállalni annak ellenőrzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×