INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Tisztességtelen választási rendszer miatti győzelem - osztrák reakciók

InfoRádió / MTI
Kifogásolta hétfőn Andreas Schieder, a kormányzó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetője, hogy a magyar kormány "a választókerületek határait a baloldali ellenzék hátrányára módosította" a vasárnapi választás előtt.

A frakcióvezető aggodalmát fejezte ki a Jobbik erősödése miatt is, és kijelentette: Orbán Viktor kormányfőnek szavatolnia kell a kisebbségi jogokat, tiszteletben kell tartania az európai értékeket és a demokratikus alapelvek szerint kell politizálnia. Hozzátette, hogy az Európai Uniónak "továbbra is figyelemmel kell követnie" a magyarországi fejleményeket.

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament osztrák zöld párti képviselője úgy vélte, Orbán Viktor "egy tisztességtelen választási rendszernek" köszönheti a győzelmét. A választási eredmény Magyarországon "sötét, Európa-ellenes nemzeti populizmust" betonoz be, amely már eddig is a sajtószabadság, valamint az igazságszolgáltatás és a jegybank függetlenségének korlátozásával, illetve a Fidesz-híveknek kedvező személyi politikával járt - idézte Lunaceket az APA osztrák hírügynökség.

Az, hogy a választásra jogosultak több mint 38 százaléka távol maradt a szavazástól, azt is jelzi, hogy sok magyar úgy érzi, nem tudja a véleményét kifejezésre juttatni a választáson - tette hozzá a zöld párti képviselő közleményében.

Megrendítőnek nevezte "a magyar fasizmus hagyományát követő, nyíltan antiszemita és romaellenes" Jobbik erősödő támogatottságát. Lunacek szerint Orbán a Jobbiknak készíti elő a terepet, bár az LMP parlamentbe jutása "némi reménysugárt" jelent.

A címlapról ajánljuk