eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: Meg kell akadályozni az államadósság növekedését - a nap hírei

A nemzeti érdekeket szolgáló külpolitikáról beszélt a miniszterelnök az éves nagyköveti értekezleten. Jóváhagyta a londoni olimpikonok díjazását a kormány. Általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a hőség és a szárazság miatt.

A miniszterelnök szerint nem akkor lesz jó a magyar külpolitika, ha olyan, mint a nyugati, hanem akkor, ha jól szolgálja a nemzeti érdekeket. Orbán Viktor Budapesten, az éves nagyköveti értekezleten azt mondta: az országok vezetői nem engedhetik meg maguknak, hogy nemzetállami szinten is kifejlődjön bizalomhiány, amely Brüsszel és a nemzetállamok polgárainak viszonyában már megjelent. A kormányfő hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy az európai válságkezelés miatt az államadósság ismét növekedni kezdjen.

MSZP: recesszióba süllyedt a magyar gazdaság

Az MSZP szerint téves helyzetfelismerésről árulkodnak Orbán Viktor nagyköveti értekezleten mondott szavai. Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a kormány azt várja a diplomatáktól, hogy egy védhetetlen gazdaságpolitikát vegyenek védelmükbe. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a magyar gazdaság recesszióba süllyedt, az infláció pedig itt a legnagyobb az Európai Unióban.

Júliusban 80,2 milliárdos többlettel zárt az államháztartás

Júliusban 80,2 milliárdos többlettel zárt az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszere - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hiány az első hét hónapban 437,5 milliárd forint volt, ez az éves előirányzat 76 százaléka. A végleges adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak.

Döntött a kormány: 35 milliót ér az olimpiai arany


Elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság előterjesztését a londoni nyári játékokon eredményesen szerepelt magyar sportolók jutalmazásáról a kabinet. Az eredeti javaslat szerint az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak. Emellett jelentős támogatásban részesülnek a sportolók edzői, valamint azok az olimpiai csapattagok, akik orvosként vagy pszichológusként járultak hozzá a sportolók sikereihez.

Felelnek a háttér-tulajdonosok is

A becsődölt vállalkozások névleges és a háttérből irányító tényleges vezetői is magánvagyonukkal felelhetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint egy, az adóhatóság által indított perben a Fővárosi Ítélőtábla először mondta ki, hogy mind a stróman, mind az árnyékvezető is személyesen felelős a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért. A bírósági döntés után az adóhatóság a jövőben pereket indít a névleges és az árnyékvezetők kártérítési felelősségének megállapítása érdekében.

Az Országgyűlés előtt a szigetközi vízellátás kérdése

Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése, miután az Országos Választási Bizottság egyhangúlag elfogadta az erről szóló népi kezdeményezéssel összefüggő aláírások ellenőrzésének eredményét. A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy a mellékágrendszereket össze lehessen nyitni a főmederrel, és így újra egységes legyen a dunai vízrendszer. A parlament várhatóan ősszel veszi napirendre és tárgyalja meg a kérdést.

Nem kapnak kevesebb pénzt a színházak

Nem csökken jövőre a fővárosi fenntartású színházak támogatása - közölte a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes. Csomós Miklós az előadóművészeti törvény 2013. januárban életbe lépő változásai kapcsán beszélt erről. A politikus szólt az állam és a főváros közötti színházcserék lehetőségéről is. Csomós Miklós kiemelte: a fő szempont az, hogy Budapest jelenlegi teátrumainak érdekei ne sérüljenek.

Általános tűzgyújtási tilalom van


Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó szárazság miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország teljes területén lévő erdőkben, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom visszavonásig érvényes, aki megszegi, azt erdővédelmi bírsággal sújthatják.

Nem dőlt meg a melegrekord


Nem döntötte meg, de elérte a szerdai hőmérséklet a napi országos melegrekordot. Baján 39,1 fokot mutattak a hőmérők, ugyanannyit, mint húsz évvel ezelőtt Makón. Az előrejelzések szerint csütörtökön a hőmérséklet csúcsértéke országszerte 31 és 37 Celsius-fok között alakulhat. Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. A kánikula a hét legvégéig is kitarthat, a jövő hét elején viszont már az egész országban jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×