eur:
392.81
usd:
367.91
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A kormány a jegybanktörvény ügyében is kész lépésekre - a nap hírei

Benyújtotta a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatait az Országgyűlésnek a kormány. Újabb nagyberuházások bejelentését ígéri a nemzetgazdasági miniszter. Nem változott a pártok sorrendje az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása alapján.

A kormányszóvivő szerint az Országgyűléshez benyújtott módosító javaslatokkal azt akarja bizonyítani a kormány, hogy a jegybanktörvény ügyében is kész lépésekre az IMF-tárgyalások megkezdéséért. Giró Szász András az InfoRádióban azt mondta: a módosítások azokat a területeket fedik le, amelyekről a kabinet már döntött az uniós testületek állásfoglalása alapján. Közben az unió pénzügyi biztosának szóvivője ismét megerősítette: a nemzeti bank függetlenségének biztosítása előfeltétele a pénzügyi támogatási tárgyalások lefolytatásának Magyarország és a nemzetközi szervezetek között.

Hadüzenetről beszél az MSZP

Az MSZP szerint a kabinet hadüzenetet küldött az Európai Uniónak a jegybanktörvény módosítására tett javaslatával. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető azt mondta: a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyzett törvényjavaslat nem ad megoldást az uniós aggályokra, csak időhúzásra alkalmas. Az LMP megfogalmazása szerint a kabinet halogatása már eddig is százmilliárd forintjába került Magyarországnak, mert csak magasabb kamattal lehet megújítani az adósságot.

Nagyberuházásokat ígér Matolcsy

Újabb nagyberuházások bejelentését ígéri a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta: tavaly a kabinet hét nagyberuházást jelentett be. Ezek - egyedi kormánydöntés alapján - összesen több mint 500 milliárd forintos támogatásban részesülnek, és közvetlenül több mint öt ezer új munkahelyet teremtenek.

Megnyílt a Construma

Mintegy egymillió lakás felújítását és a megújuló energia használatának elterjesztését tervezi a 2014-től induló európai uniós költségvetési ciklus közösségi forrásaiból a kormány. Erről Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt a Construma építőipari szakkiállítás megnyitóján, Budapesten.

Aktuális kérdés a termőföld védelme


Megakadályozná a külföldiek termőföldön történő zálogjog alapítását az a törvény, amelynek tárgysorozatba vételét egyhangúlag támogatta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága. A javaslattal összefüggésben kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy a magyar termőföld védelme aktuális kérdés, hiszen a külföldiek földvásárlási moratóriuma 2014-ben lejár.

Nincs lehetőség bérkompenzációra a mezőgazdaságban


Gyakorlatilag nem tudnak élni a bérkompenzáció lehetőségével a mezőgazdasági munkaadók. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége felhívta a figyelmet arra: míg más vállalkozások hároméves időszakonként akár több mint 50 millió forintot vehetnek igénybe e célra, addig a mezőgazdasági vállalkozások legfeljebb két milliót, ami mindössze tíz munkavállaló bérkompenzációjára elegendő.

Pályázat fiatal vállalkozóknak

A fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázat indul az Új Széchenyi-terv keretében májusban. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az InfoRádiónak elmondta: a csaknem hét milliárd forint keretösszegű pályázattal 1.600 új vállalkozás létrejöttét kívánják segíteni.

Csökken a magyar hozzájárulás Afganisztánban

Magyarország az idén nem tervezi az afganisztáni nemzetközi erőkhöz való hozzájárulásának számottevő módosítását - közölte Brüsszelben a honvédelmi miniszter. A NATO-országok miniszteri tanácskozásán részt vevő Hende Csaba hozzátette: megkezdődtek az egyeztetések a szövetségesekkel a magyar hozzájárulás jövőbeli csökkentésének ütemezéséről.

Elutasított az AB a kormány indítványát

Elutasította az Alkotmánybíróság a kormány indítványát, amelyben a kabinet a nyomtatott és az internetes sajtótermékek felügyeletével kapcsolatban az alaptörvény értelmezését kezdeményezte. A testület egyhangú határozata szerint a feltett kérdések megválaszolása nem tartozik az Alkotmánybíróság alaptörvény-értelmezési hatáskörébe.

Ipsos: szavazókat vesztett a Fidesz és az MSZP

Nem változott a pártok sorrendje az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. A felmérés szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz és az MSZP támogatóinak aránya 2-2 százalékponttal csökkent márciushoz képest: a nagyobbik kormánypártra 39, a legnagyobb ellenzéki tömörülésre 25 százalék voksolna, ha most lennének a választások. A Jobbik 22 százalékon áll, az LMP 7 százalékot, a Demokratikus Koalíció pedig 5 százalékot érne el.

Észak írók a budapesti könyvfesztiválon

Húsznál is több északi író érkezik a csütörtökön kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A 19. alkalommal megrendezendő seregszemle díszvendége az idén az észak-európai régió, a díszvendég író pedig az olasz Claudio Magris lesz.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×