eur:
388.63
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Orbán: Kulcskérdés az uniós támogatás felhasználása - a nap hírei

Kulcskérdésnek nevezte a kormányfő, hogy az uniós forrásból lehívható pénzeket minél gyorsabban kihelyezzék a gazdaságba. Az oktatási államtitkár távozását követelték a hallgatók a készülő felsőoktatási törvény elleni tüntetésen, Budapesten. Törökországban mintegy 100 órával a pusztító földrengés után is találnak túlélőket a romok alatt.

Jövőre 1400 milliárd forintnyi uniós támogatást kell eljuttatni a vállalkozásokhoz - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, ahol átadták a 150 ezredik Széchenyi kártyát és az első Agrár Széchenyi Kártyát. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a 2013-ban véget érő, de a források kifizetésére további két-három évet jelentő időszakban az elérhető források 95 százalékának ki kell kerülnie a magyar gazdaságba. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ez a kormány célszáma, ezt kell megoldaniuk a minisztereknek, ha egy polgári kormányban szeretnének a továbbiakban is dolgozni.

Jól halad a fejlesztési források kifizetése


Tovább kell gyorsítani a fejlesztési források kifizetését, hogy Magyarország az összes rendelkezésére álló európai uniós forrást fel tudja használni. Erről a nemzeti fejlesztési miniszter beszélt a Versenyképességi Operatív Programok éves konferenciáján. Fellegi Tamás azt mondta: a kormány már mostanáig is jelentős eredményeket ért el: a heti kifizetések értéke a korábbi átlagos 5,5 milliárd forintról 35 milliárd forintra emelkedett.

Simor a költségvetés kikényszerítéséről


A jegybank elnöke szerint a politikától független intézményekre kell bízni a költségvetési szabályok betartásának kikényszerítését. Simor András a Portfolio.hu szervezésében rendezett Budapesti Gazdasági Fórumon úgy vélte: a kormányok hajlamosak a költségvetést olyan növekedési pályára alapozni, amelyekről a független közgazdászok tudják, hogy nem valósak.

Hoffmann Rózsa távozását követelték a HÖOK tüntetésén


Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár távozását követelték a hallgatók a készülő felsőoktatási törvény, a tervezett hallgatói szerződés és a "bújtatott" tandíj ellen szervezett tüntetésen, Budapesten. Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt mondta: másfél év alatt bebizonyosodott számukra, hogy rossz kezekben van a felsőoktatás. Közben az oktatási államtitkár egy budapesti tanácskozáson cáfolta a tömeges pedagógus elbocsátásokról és iskolabezárásokról szóló sajtóértesülést. Hoffmann Rózsa közölte: százmilliárdos forrásbevonással számol a kormányzat a közoktatás terén.

Vasárnap teszik közzé az kgfb-díjakat


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás váltásával kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A biztosítók vasárnap teszik közzé jövő évi díjaikat, és ezeket november 11-ig ügyfeleikkel is közlik. Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke korábban azt mondta: a tervezett baleseti adó nélkül akár 4-5 százalékkal is csökkenhetnek a jövő évi kgfb-díjak, az ezek 30 százalékát kitevő baleseti adó bevezetésével azonban az autósoknak az ideinél mintegy negyedével többet kell majd fizetniük jövőre.

Az Országgyűlés előtt a sporttörvény tervezete

Már a jövő héten a parlament sportbizottságához kerülhet a sporttörvény tervezete. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára Pécsett, az V. Országos Edzői Kongresszuson elmondta, hogy a tervezetet a sport- és turizmus bizottság nyújtja be az Országgyűlésnek, a társadalmi vitára december végéig lesz lehetőség. Az államtitkár reményei szerint a 140-et is elérheti a londoni olimpián Magyarországot képviselő sportolók száma.

Csúcsbiztos lett Olli Rehn

Az Európai Unió pénzügyi csúcsbiztosává nevezte ki Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztost José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Olli Rehn ezzel a bizottság alelnökévé is előlépett, eddigi feladatai mellett az euróövezeti együttműködéssel kapcsolatos munkát is felügyeli.

Találnak még túlélőket Törökországban

Törökországban néhány óra eltéréssel két újabb túlélőt is találtak a romok alatt a földrengés sújtotta Ercisben. Mindkét fiatalemberre mintegy 100 órával a vasárnapi katasztrófa után bukkantak rá. Velük együtt 186 embert sikerült élve kimenteni a Van tartományban összeomlott épületek romjai alól, noha a munkát eső és hó is nehezíti. A törökországi földrengésnek már 523 halálos áldozata és 2300 sérültje van.

Végső búcsút vettek Marco Simonellitől

Olaszországban ezrek kísérték utolsó útjára Marco Simoncellit, aki vasárnap, a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján szenvedett halálos balesetet. A gyászszertartást Corianóban tartották, ahol a 24 évesen elhunyt olasz versenyző felnőtt. Marco Simoncelli a malajziai futam első körében elveszítette uralmát motorja felett, elesett, a mögötte száguldó két versenyző pedig már nem tudta elkerülni az ütközést, és nekihajtott.

Szombaton óraállítás

Itthon öt vonat közlekedését érinti a hétvégi óraállítás. A belföldi vonatközlekedésben a menetrend alapján egy személyvonat indulna hajnali 2 és 3 óra között, ez csak az óraátállítás után indul el. A nemzetközi forgalomban négy vonat azon az állomáson várja meg az óraátállítást, ahova hajnali 2 és 3 óra között először befut. A téli időszámítás életbe lépésével, szombatról vasárnapra virradó éjszaka, 3 órakor az órákat egy órával korábbra, 2 órára kell állítani.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×