eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bajnai Gordon bizottsági meghallgatását kezdeményezi Budai Gyula - lapszemle

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. a líbiai forradalom következtében hat-hétmilliárd forintot bukott az arab országban - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök meghallgatását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. a líbiai forradalom következtében hat-hétmilliárd forintot bukott az arab országban - írja a Népszabadság. A veszteség akkora, hogy a társaság holdingcége, a magyarországi megrendelések elmaradása miatt amúgy is nehézségekkel küzdő Vegyépszer Hungária Zrt. térdre kényszerült, jelenleg a csődvédelem fedezékében próbál megegyezni hitelezőivel. A lap szerint bár a cégvezetők nem nyilatkoztak, nyilvánvaló: ha a holdingvállalat sikeres csődegyezséget köt, a Nemzetközi Vegyépszer megpróbálhat visszatérni Líbiába.

A Magyar Nemzet szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök meghallgatását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a péti Nitrogénművek Zrt. államilag garantált hitelügyleteivel kapcsolatban. Budai Gyula a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt nyolc évet vizsgáló parlamenti bizottság keddi meghallgatásán Veres János korábbi szocialista pénzügyminiszter lényegében Bajnai Gordonra hárította annak a felelősségét, hogy az MFB vezetése a hitelezésről szóló kormányhatározat előtt egy nappal döntött a hitelösszegről és átutalási feltételeiről.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy elkészült a világ első magánűrhajó gyára. A hírt Richard Branson, a Virgin médiabirodalom vezetője jelentette be a kaliforniai Mojave kisvárosban rendezett sajtótájékoztatón. Az itt készülő SpaceShipTwo-ra a Virgin Galactic már 400 jegyet adott el elővételben. Igaz, a leendő űrturisták 200 ezer dollárért csak rövid időre lépnek ki a világűrbe, hogy megtapasztalják az ottani kilátást, valamint a súlytalanság élményét.

A bringás turisták nélkül több vendéglátós is lehúzhatta volna a rolót az idén - írja a Napi Gazdaság. A kerékpározók jócskán széthúzzák a szezont: a rossz idő nem, csak a rossz kerékpárút lehet akadály. A Balatonnál például, a tavalyi mintegy 30 százalékos után további 20-25 százalékos növekedésről beszélnek, de nőtt a túrázó biciklisek száma a Velencei-, a Fertő- sőt a Tisza-tónál is.

A Portfolio.hu beszámol arról, hogy Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora a Handelsblattnak adott interjújában úgy fogalmazott: az eurózóna számára a legnagyobb kockázat jelenleg az, ha Dél-Európában a lakosság megrohanja a bankokat, hogy megtakarításait biztonságosabb helyekre, például, Németországba menekítse.

A Pénzcentrum.hu szerint a bankin túl léteznek alternatív megoldások is az árfolyamkockázat csökkentésére. A portál e lehetőségeket gyűjtötte egy csokorba, hogy segítségükkel a hazai kis- és középvállalkozások bebiztosíthassák magukat a változó árfolyamok ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×