eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sólyom irtózik a megmondó ember szerepétől

Sólyom László szerint az Alkotmánybíróság hatásköreinek megcsonkítása gyógyíthatatlan seb az Alkotmányon. A volt köztársasági elnök az Origónak adott interjúban arról is beszélt, hogy a feladatkörök átszabásában lát lehetőséget, az alkotmányos panasz intézményének bevezetésével, az alkotmánybíráskodás áthangszerelésével tulajdonképpen növelték az Alkotmánybíróság hatalmát. Ciklusa után is kötelességének érzi megvédeni az országot az igazságtalan bírálatoktól, miközben úgy látja, hogy államfőként alkalmanként élesebben kellett volna fogalmaznia.

Az elmúlt bő egy évben nemcsak az alkotmányozás során alkalmazta a kormánytöbbség a jogot puszta politikai eszközként - érzékeltette Sólyom László. Az egy éve távozott köztársasági elnök szerint az alkotmányozáshoz való hozzáállás ezzel nagyobb változást jelent, mint maga az új alaptörvény. Attól ugyanakkor nem tart, hogy a december 31-ig hatályos Alkotmány hatása minimálisra zsugorodna.

Úgy fogalmazott az Origónak, hogy ha az Alkotmánybíróság, az ügyvédség, a bírói kar és minden jogász legény a talpán, akkor az alkotmányos kultúra túléli a mostanihoz hasonló sajnálatos periódusokat is.

Nyomatékosította, hogy az Alkotmánybíróság hatásköreinek megcsonkítása gyógyíthatatlan seb az Alkotmányon, hiszen így a kormányzati cselekvés jelentős részében lehetséges alkotmányellenes törvényeket hozni és alkalmazni.

Sólyom László a testület feladatköreinek átszabásában, különösen a bírói hatalmi ág ellenőrzésében nagy lehetőséget lát arra, hogy az Alkotmánybíróság újra igen aktív, alkotó periódust élhessen meg. A létszámbővítést ugyanakkor nagy problémának tartja, mert az általa vezetett testület teljes ülését már 11 fővel is nehéz volt megtartani.

Néma marad

A volt államfő arról is beszélt, hogy irtózik a megmondó ember szerepétől, ha pedig felszólítgatják, ő biztosan néma marad - utalt ezzel Gyurcsány Ferenc nyílt levelére.

A korábbi miniszterelnök távozását viszont nem burkolt formában, hanem nyíltan kellett volna szorgalmaznia a 2006-os önkormányzati választás estéjén - tette hozzá. Sólyom László bánja, hogy sokszor túlzottan is kiegyensúlyozva, körbebástyázva nyilatkozott, bár szerinte az elnökség egészében nem lehetett szívbajosnak beállítani. Megjegyezte, hogy a kívülállás fenntartása rendkívül nehéz feladat, miközben a pártok közvetlen csatlakozást vártak volna tőle.

Ha felkérés érkezik, vállalt volna még egy ciklust, de már a választási kampányból kihagyták a köztársasági elnök kérdését, így tudhatta, hogy nem lesz helye a nemzeti együttműködés rendszerében. Azt ezzel együtt nehezményezte, hogy Orbán Viktor kormányfő a jogilag lehetséges utolsó napokban közölte a Fidesz elnökségének döntését.

Sólyom László szerint az elmúlt időszakban néha az indokoltnál hevesebben támadták a kormányt, ő maga pedig továbbra is kötelességének érzi Magyarország megvédését és tárgyilagos nemzetközi megítélésének elősegítését.

Utódját, Schmitt Pált eddig egyszer - a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítésére reagáló, hatáskörcsonkító alkotmánymódosítás elfogadása után - kereste fel. Akkor - mint mondta - nem tehetett mást, és nem sértődött meg azon sem, hogy a jelenlegi államfő végül nem fogadta meg a tanácsát. Sólyom László az interjúban egyértelművé tette, hogy eszében sincs visszatérni a politikába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×